Vårdbolags version av vanvård ifrågasätts

I dag har Attendo Care i ett pressmeddelande hävdat att bolagets egen utredning av händelsen ger en annan bild än de anhöriga lämnat. Men Upplandsnytt kan berätta att en oberoende tredje part lämnat uppgifter som stödjer de anhörigas version.

Den 83-årige, döende mannen som enligt anhöriga tvingats ligga i sin egen avföring på Attendo Cares enhet Rondellen i Uppsala har väckt stor uppmärksamhet. I dag hävdar Attendo Care och chefen för Rondellen Ann-Sofie Sundman att bolagets egen utredning ger en annan bild än vad de anhöriga berättat.
- I det här fallet vill jag bestämt säga att mannen inte har legat i torkad avföring. Inte alls som det beskrivs, sa hon på förmiddagen i dag. 

Men ett yttrande som en sjuksköterska på den kommunala enheten Omtanken skrivit stödjer helt de anhörigas bild. Mannen flyttades till Omtanken när de anhöriga fått nog, och sjuksköterskan som var den som tog emot mannen skriver att hennes första intryck var att hans hygien var dåligt skött och att han inte verkade ha fått basal hygien på länge. När personalen skulle flytta över honom till hans nya säng upptäckte de att han låg i avföring. Sjuksköterskan skriver också att hon själv arbetade som vikarie vid några tillfällen på Rondellen förra vintern och att hon vid samtliga dessa tillfällen mottog liknande klagomål på verksamheten, och hon tackade i fortsättningen nej till att jobba på Rondellen.

Vi tog på nytt kontakt med Rondellens chef Ann-Sofie Sundman.
- Jag vill bestämt säga att jag inte har dragit några slutsatser, säger hon då.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".