Uppsala bäst i länet på jämdställdhet

Uppsala kommun är bäst i länet på jämställdhet. Kommunen ligger även högt jämnfört med hela landet. Det visar färska siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Undersökningen består av 13 olika variabler. Till exempel inkomst, andel arbetssökande, hur välutbildade folket i kommunen är.

Gro Hamsen från kommunledningskontoret menar att de inte behöver vara så att Uppsala har blivit bättre på alla dessa 13 undersökningspunkter utan att det kan vara så att nån kommun kan ha blivit sämre och därför har Uppsala kommun klättrat nån placering. De som är positivt i Uppsala kommun enligt Gro Hamsen är att de nästan är jämställt när de gäller att ta ut föräldraledighet och att skillnaderna mellan lönerna för kvinnor och män är mindre här än på andra platser.

-Men vi har alltid, så vitt jag kan påminna mig, sen det här jämdställdindexet startade så har vi legat högt på den här, vi har ett gynsamt läge här i Uppsala, säger Gro Hamsen.

Uppsala kommun är bäst i länet och ligger på plats 7 plats i hela landet. Fem placeringar bättre än förra året. Bland dom sämsta i länet placerar sig Älvkarleby och Tierp.

Undersökningen består av 13 olika variabler men vilken av dessa som Uppsala kommun är bäst på är svårt och peka på enligt Gro Hamsen, från kommunledningskontoret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".