Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre politiker i Uppsala

Det blir färre politiker i Uppsala efter nyår. Den tillträdande borgerliga majoriteten kommer att minska antalet politiker i de flesta kommunala nämnder.

Det här får omedelbart kritik från bland annat vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau.

-Politiker det är också en demokratifråga, ju färre politiker, dessto färre uppsalabor kommer att känna en politiker, säger Ilona Szatmari Waldau.

-Ja det kan finnas ett problem med det. Men samtidigt åligger det dom som är förtroendevalda att berätta för så många som möjligt, och på så sätt inhämta olika åsikter, säger folkpartisten Karolina Hilding.

Folkpartiet och de andra i alliansen gick till val på att spara pengar på administration och politikerlöner. Nu har de alltså kommit fram till att minska antalet ledamöter i de flesta kommunala nämnder. I princip alla som idag är 15 eller 13 ska bli 11 och också antalet ersättare ska minska. Mellan en och två miljoner kronor räknar alliansen med att spara på det.

En konsekvens det här får är att de små partierna, exempelvis miljöpartiet och vänsterpartiet bara får ledamöter av egen kraft i kommunstyrelsen och socialnämnden, för att få var med i fler måste de ingå i ett valtekniskt samarbete.

Men det här är inte orsaken till kritiken menar vänsterpartiets Ilona Szatmai Waldau. Hon och miljöpartisten Niclas Malmberg menar att en bantnig fungerar i vissa nämnder men inte i alla.

- Jag tycker att en del nämnder har väldigt mycket arbetsuppgifter till exempel barn- och ungdomsnämnden. Så där förstår jag inte riktigt varför man bantar så kraftigt, säger Niclas Malmberg från miljöpartiet.  

- Jag är inte säker på att besluten blir bättre för att det är fler männsikor inblandade, säger Karolina Hilding som menar att det finns risker med stora nämnder också.

-Att man skall tröttna på politiken, därför att sammanträderna tar för mycket tid, därför att de blir för tråkiga, för mycket prat, för mycket upprepningar, säger Karolina Hilding från folkpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".