Oroande spridning av resistent bakterie

Akademiska sjukhuset i Uppsala lämnar idag in en lex maria, då patienter på sjukhuset har drabbats av en resistent bakterie. Sedan 2005 har 160 patienter som smittats av bakterien upptäckts på sjukhuset.

Torbjörn Söderström, chefsläkare på akademiska sjukhuset tar allvarligt på att så många blivit smittade.

- Jag ser allvarligt på det för att vi misstänker ju att det finns patienter som blivit smittade på sjukhuset och så ska det ju inte vara, så vi ska få bort den här bakterien från sjukhuset, säger Torbjörn Söderström.

Det första fallet med den restistenta bakterien på akademsika sjukhuset upptäckes i april 2005. Sedan dess har 160 fall upptäckts.

Det handlar om är en så kallad restistent bakterie vilken betyder att den är inte kan behandlas med antibiotika. Men det finns några få preparat som fortfarande kan hindra bakterien. Just den här bakterien, Klebsiella Pneumonie, kan orsaka besvärliga infektioner så som lunginflamation och då speciellt hos personer som är svårt sjuka och gammal som har nedsatt immunförsvar.

För att få bukt med problemet har man skärpt hygien rutinerna på sjukhuset när det gäller klädesel och rengöring.

Vi hör Torbjörn Söderström om vilka ytterligar åtgärder sjukhuset kommer att ta till för att hinda fortsatt spridning av bakterien.

- Vi har börjat att förbättra städningen för att patienterna inte ska smitta varandra genom till exempel toaletterna, vi ska också hjälpa patienterna med sin egen hygien, säger han.

kontakta reportern

johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".