Uppsalaprojekt hjälper överviktiga barn

Fetma hos barn är ett stort och växande problem för vården. Det tar lång tid för barnen att få hjälp men nu har intresset ökat i kommuner och landsting och målet är att sprida bättre kunskap till primärvården runt om i landet.
I Uppsala finns projektet "Viktiga barn" som har funnits sen 1999. Projektet har visat sig vara framgångsrikt och man arbetar på ett sätt som nu förespråkas runt om i landet. Ungefär tjugo barn kan vara med i projektet i Uppsala, men det är på gång med grupper på flera platser i länet. Idag är nästan var fjärde tioåring överviktig och tre av hundra lider av fettma. Larm har kommit om att den svenska sjukvården har för små resurser och att det tar för lång tid för barn med övervikt att få hjälp. Jenny Ståhlhammar, som är dietist på Akademiska Sjukhuset menar att det är viktigt att lägga resurser på att hjälpa barnen nu, dels för deras egen skull men också för att det annars kommer att belasta samhället på andra sätt: - Att lära barn att äta rätt och att lära barnen att röra på sig måste ju vara en otrolig besparing, rent pengamässigt och även kroppsmässigt, säger Jenny Ståhlhammar. "Viktiga barn" är ett samarbete mellan barnsjukhuset, primärvården, idrottsrörelsen och skolhälsovården, och man har arbetat på ett unikt sätt som visat sig vara framgångsrikt, och som nu tas efter på andra ställen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".