Pappan överklagar - rättegång i Svea Hovrätt idag

En pappa i Norduppland dömdes tidigare i år för misshandel av sina barn och grovt sexuellt utnyttjande av ett av sina barn, till fem års fängelse. Men pappan har överklagat och idag inleds förhandlingarna i Svea Hovrätt.
Pappan erkänner till viss del misshandeln, men nekar helt till anklagelser om sexuellt utnyttjande. Redan för tolv år sen kom första anmälan om misshandel och sexuellt utnyttjande, vilket aldrig ledde till åtal. Fyra år senare anmälde socialtjänsten i kommunen både mamman och pappan för misshandel, och barnen omhändertogs. I de första förhören så nekade barnen till att nåt skulle ha hänt, men under årens lopp har berättelserna blivit alltmer detaljerade. I domen från Tierps tingsrätt tidigare i år vittnar barnen om hur de blivit slagna regelbundet med skärp, sparkade på benen och fått huvudena dunkade i väggen. Åtalet har gällt fyra av de totalt fem barnen. I tre fall har pappan dömts för grov misshandel och i ett fall för sexuellt utnyttjande, något som ska ha pågått tills den dottern var fem år gammal. Han erkänner att han inte varit världens bästa pappa alla gånger, han har slagit barnen nån gång, säger han, men han nekar helt till anklagelser om sexuellt utnyttjande. Åklagaren har krävt ett högre skadestånd för den flicka som blev utsatt för sexuellt utnyttjande, 525 000 mot tingsrättens utdömda 250 000. Pappans advokat vill i första fall att åtalet helt ska ogillas, eller att fängeslestraffet ska bli kortare så att det skulle kunna omvandlas till vård.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista