Gäng sprider skräck på gymnasieskola

En grupp pojkar på gymnasieskolan Doctrina i Ekebybruk i Uppsala anklagas för att sprida rädsla omkring sig bland elever och personal.  Problemen har varit så stora att rektorn placerat de ledande i gruppen i en separat klass.

- Det här handlar om att ge de andra eleverna en fullgod utbildning. De här eleverna har vissa störningar i sitt beteende, vilket ibland gör att undervisningssituationen blir omöjlig, det säger rektor Peder Björk.

Doctrina är en ny gymnasiefriskola med el- och energiprogram och som nu är inne på sin första termin. Bland dem som började skolan i augusti var ett tiotal pojkar som tidigare tillhört olika gängkonstellationer i flera stadsdelar i Uppsala, bland andra i Gränby.

Problemen har blivit så stora att Uppsalapolisens ungdomsgrupp kopplats in. Flera polisanmälningar har lämnats in mot pojkarna om stölder av bland annat mobiltelefoner, och en elev som vid ett tillfälle krävde att få tillbaka sin mobil ska ha skallats men inte vågat polisanmäla saken. Vid ett annat tillfälle ska flera av pojkarna ha varit beväpnade med fjäderbatonger, utan att något vittne vågat träda fram.

En lärare har fått sin plånbok stulen, och enligt uppgifter till Upplandsnytt har elever sett pojkar ur den här gruppen med plånboken, men inte vågat träda fram och berätta. Då läraren anklagade pojkarna för stölden sa en av dem att han visste vilken bil läraren hade och vilket registreringsnummer bilen hade, något som läraren uppfattade som ett hot.

- I vissa lägen har det förekommit att de betett sig mycket olämpligt mot personal med tillmälen och tillrop, det säger Peder Björk.

Skolledningen vill inte att Upplandsnytt talar med andra elever på skolan. Det skulle kunna innebära att eleverna utsätts för fara, menar skolledningen. Några av pojkarna har slutat på skolan, men fortfarande finns sex eller sju kvar, där några av dem betraktas som gruppens kärna.

Peder Björk menar att det inte är en tillfällighet att alla pojkarna har invandrarbakgrund.

- De ser sig inte som svennar utan som en mindre värd kategori i samhället. Personligen tycker jag att det här handlar om ett stort samhällsproblem som berör oss alla, säger han.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".