Kritik mot flygmekanikerutbildning

Uppsala kommun får nu kritik från kommunrevisionen för hur flygmekanikerutbildningen på Fyrisskolan skötts. Både skolledning och den ansvariga nämnden tycks ha haft för lite kunskaper om vad som krävs för att certifiera utbildningen, konstaterar revisionen.

Socialdemokraten Lars-Olof Lindell är vice ordförande i Kommunrevisionen: 

- Det har ju tagit alldeles för lång tid för att få utbildningen certifierad, den är ju ännu inte det.

Kommunens revisorer bestämde sig för att granska flygmekanikerutbildningen efter Upplandsnytts rapportering.

Vi har bland annat berättat om hur kommunen misslyckats med att skaffa den kvalitetscertifiering till utbildningen som behövs för att ge eleverna goda chanser att få jobb. Inte ens en giltig ansökan har hittills åstadkommits, trots att kommunen gjort två försök.

Vår granskning har också visat att Uppsala kommun brutit mot sina egna upphandlingsriktlinjer när de anlitade en konsult, som dessutom fick ut hela sin betalning på 200 000 kronor trots att han inte lyckats med sitt uppdrag, att ordna en certifiering.

Och kommunens revisorer är kritiska på alla de här punkterna.

Deras slutsats är att varken skolledning eller den politiska nämnd som beställt utbildningen tycks ha haft tillräckliga kunskaper om vad som krävs för att få en certifiering. Skolan borde ha agerat bättre för att klara certifieringen och nämnden borde ha följt upp utbildningens kvalitet bättre.

Rektorn på Fyrisskolan Christer Rosell, säger att han får hålla med om att han inte vetat tillräckligt, och att det lett till problem:

- Ja, det har ju medfört att vi har tappat tempo rakt av.

- Vems ansvar är det att ni inte har haft tillräckliga kunskaper?

- Jag vill inte uttala mig om det för jag vill inte kritisera andra.

- Men det är inte ditt ansvar?

- Jag anser att jag har gjort vad som har lagts på skolans ledning.

Kommunens revisorer menar att kommunen återigen måste diskutera med Luftfartsstyrelsen vad som egentligen krävs för en certifiering och sedan ska kommunen ta sig en allvarlig funderare på om den här utbildningen, som idag har 21 elever, ska finnas kvar.

Kommunrevisionens vice ordförande Lars Olof Lindell:

- Det är en kostnadsfråga och det måste vägas in hur mycket en sådan här utbildning får kosta.

Ordföranden i den ansvariga politiska nämnden, Ulrik Wärnsberg har inte velat kommentera revisorernas kritik, eftersom han inte hunnit läsa rapporten.

Kontakta Reportrar Lisa.Helgesson@sr.se

Marten.Nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".