Tre gripna för ofredande vid djurrättsaktion

Tre personer greps igår kväll vid den farm i Uppsala som ägs av Chinchillauppfödaren Henry Yrnevik. Det var vid en planerad aktion som de omhändertogs för ofredande.
Polisen betraktar ett flertal händelser den senaste tiden som rena trakasserier - det handlar om hotbrev och attentat mot farmar och bostadshus - senast natten till i söndags kastades tjutande överfallslarm in i trädgården hos en uppfödare. Det har fått polisen att bevaka fler områden, gårdar och bostäder extra noggrannt. Dessutom har polis och åklagare nu börjat ändra synsätt på den här typen av aktioner. Det ses inte längre som en demonstration om syftet inte är att bilda opinion, utan bara att få någon att sluta upp med sin verksamhet, som är fallet med chinchillauppfödaren Henry Yrnevik. Då är det istället fråga om trakasserier som är brottsligt och som tillåter polisen att gripa dem som ägnar sig åt sånt. Igår så greps också tre personer i samband med en aktion mot Henry Yrneviks farm, två kvinnor och en man, alla mellan 15 och 23 år. De släpptes igen vid elvatiden på kvällen efter förhör.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista