Brister i arbetarskydd på onkologen

Onkologen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala får kritik av Arbetsmiljöinspektionen. Vid en inspektion av arbetsmiljöinspektionen i våras upptäcktes flera brister.
Personalen på onkologen hanterar dagligen giftiga ämnen som till exempel cytostatika eller cellgifter som det också kallas. Cellgifterna hjälper förvisso cancerpatienterna men eftersom ämnena är just giftiga måste de hanteras med försiktighet så att personalen inte skadas, och när Arbetsmiljöinspektionen tidigare i år besökte sjukhuset fann de flera brister. Bland annat saknades skriftliga instruktioner för den personal som städar lokalerna och det fanns inte heller några skriftliga instruktioner för hur läkemedelsavfall och spill skulle omhändertas på onkologikliniken. Enligt Ewa Eklund på arbetsmiljöinspektionen var dock det främsta problemet att det inte fanns någon sammanställning av de risker som finns med de olika läkemedlen och ämnen som hanteras på onkologen. Arbetsmiljöinspektionen kräver nu att bristerna åtgärdas innan den 15 oktober.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".