Politiker bor bättre

Politikernas boende skiljer sig betydligt från befolkningens i Uppsala län. Det visar nya siffror som Upplandsnytt i dag kan presentera.
Siffrorna visar att politikerna i Uppsala län oftare bor i egna hus än befolkningen i övrigt och mer sällan i hyreshus. Bland väljarna i länet finns det de som tror att skillnaderna också får konsekvenser för t ex den bostadspolitik som förs. - Då får de ju ingen uppfattning om hur svårt det är att få tag på en lägenhet idag, säger en Uppsalabo. De nya siffrorna är en del i den stora kartläggning som Sveriges Radio gjort av landets politiker och deras levnadsförhållanden. Den visar att politikerna som grupp inte är representativa för befolkningen när det gäller boendeform. I Uppsala län bor mindre än hälften av befolkningen i eget hus, men bland de som kandiderar till fullmäktige i länets kommuner i höstens val bor mer än två tredjedelar i eget hus, 69 procent. Och färre politiker bor i hyreshus, 15 procent mot 24 i befolkningen som helhet. Skillnaderna mellan politiker och befolkning gäller alla partier i Uppsala län utom vänsterpartiet, vars politiker till och med oftare än befolkningen i övrigt bor i hyresrätt. De som allra oftast bor i egna hus är centerpartisterna i länet, hela 86 procent av fullmäktigekandidaterna bor i eget hus, och bara 5 procent i hyreshus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".