Tips och trix

Här är en priset för ditt bästa spartips som du skickar hit och här nedan finns flera konkreta strategier och snabba tips för att förbättra din ekonomi. Listan kommer att fylla på under våren med fler tips från dig.

Devis från Laila:
Man blir inte rik på stora inkomster utan på små utgifter!

Tips från AnnKatrin Nalin, Katrineholm:
Jag låter inga apparater var i standbyläge, använder vattenkokare att koka upp vattnet med och då jag eldar i vedspisen anpassar jag matlagningen efter den.
När jag lagar mat i ugnen så lagar jag flera saker och bakar mera för att ta tillvara värmen då ugnen redan är varm.
Jag gör grytor och lagar så jag har till matlådan hela veckan.
Dricker inte kolsyrade drycker utan rent vatten. Det är ju gott.
Jag parkerar gärna en bit ut från centrum så slipper jag parkeringsavgifter i allmänhet. Jag går dit, motion får jag gratis. Om jag är i Stockholm tar jag tunnelbanan.
Jag skickar sms istället för att ringa och har kontantkort till mobilen.

Tips från Gabriella: 
Jag går på bokrea och köper småpresenter när det säljs ut och lägger i ett skåp med fina papper och fina band. Där kan man sedan ta och plocka ihop lämpliga presenter när barnen blir bjuden på kalas.  Det blir billigare än att köpa något i sista minuten som alltid blir dyrare än man tänkt och så slipper man en extra tur till stan och leksaksaffären och bråk om vad som ska köpas !!

Detta spar tid, pengar och inte minst irritation!

Tips från Göran Torin (Fattiga.nu):
Köp militära kläder från överskottsbolag om du vill ha mycket kvalité för lite pengar. Gäller både kläder och skor. Ett annat tips är att köpa arbetskläder. Dessa håller också bättre än kläder och skor i den vanliga handeln.

Här finns det plats för fler tips!!! Kontakta oss och få en belöning.

Kontanttricket:
Betala alla räkningar
Ta ut resten i kontanter
Dela upp pengarna i fyra delar och lägg i kuvert.
Använd ett kuvert i veckan
Handla med dessa kontanter och blir det något över – ta ut det ur plånboken till sparande

Impulstricket:
Bestäm en summa för dig själv, exvis 200 kr
Om du hittar något du gärna vill ha som är dyrare än summan – köp det inte!
Sov på saken och köp det nästa dag – om du ens minns att du ville ha den…

Undersökningstricket:
Boka en tid på banken
Ta ut en semesterdag
Se till att barnen är i skolan och att du är ensam med dator o telefon, eller gå på Bibblan.
Ring runt och gå in på nätet
Titta på jämförelsesidor på nätet – men lita inte på dem helt
Byt elbolag, telebolag, mobilabonemang, digitalTVbolag, försäkring, oljeleverantör, osv.
Undersök om du kan lägga om dina lån, värdestegringen har kanske gjort att du kan få undan topplånet exvis.

Användbara tjänster på nätet:
Konsumenternas Bank- och finansbyrå
Konsumenternas Försäkringsbyrå
Konsumenternas elrådgivningsbyrå
Konsumenternas tele- och Internetbyrå

Rättvisetricket:
Om ni är två som drar in pengar till hushållet - skaffa tre konton.
Ett gemensamt
Ett till din partner
Ett till dig
Låt alla inkomster hamna på det gemensamma kontot. Härifrån ska pengar tas till räkningar, mat, barnens kläder, sparande osv
Till de övriga två kontona överförs en lika stor summa som var och en får använda fritt utan minsta kommentar från den andra partnen. Man kan köpa sina personliga saker med dessa pengar, tidskrifter, smink, DVD-skivor, delar till motorcykeln osv eller spara om man hellre vill det.

Några deviser:

Om du inte kan spara – så kan du inte låna
Därför att när du ska betala tillbaka det du lånat, har du två kostnader, dels det som du normalt betalar och dels lånet

Om du lånar ändå – se till att lånet är färdigbetalt innan varan är slutkörd
Därför att det är dubbelt så tråkigt att betala för något som man inte har, oavsett kostnad.

Satsa din ekonomiska energi på det som ger stora pengar i första hand
Därför att - Du tjänar kanske 20 kronor i månaden på att diska ur plastpåsar för återanvändning men 200 kronor i månaden på att ha rätt elbolag. 240 kronor per år jämfört med 2400 är stor skillnad.

Satsa dina pengar på sånt som kan omsättas i pengar
Därför att - Det är visserligen aldrig en god idé att behöva sälja kameran eller mobilen men det går om du måste i krissituationer. Mycket svårare är det att sälja blommor, gardiner, tidskrifter, underkläder, skor, uppätet godis…

Om du får oväntade pengar använd dem till oväntade saker
Därför att då kanske kan köpa ett konstverk eller en kaptialvara som i nödfall kan säljas. I alla fall så är det roligare än att låta summan gå in i den ”allmäna konkursen”. Glädjen kan alltså räcka längre. Visst, pengar kan användas till en kickstart på sparande också.

Det dyraste plagget du äger kan vara toppen du hittade på reaplundringen i januari
Därför att du inte kommer i den alls. Ja, inte provade du den för det var ”halva reapriset” så du tog risken men skälet till att den säljs med 75% rabatt är att det är en udda storlek och färg och ingen ville ha den. Ett plagg som aldrig används tar din energi och ditt garderobsutrymme i onödan.

Den dyraste maten som finns är den du slänger bort
Därför att om du tar fram den jättestora kundvagnen i livsmedelsbutiken är risken stor att du handlar sånt som du till slut inte hinner laga till innan det blir dåligt. Var restriktiv med storhandling.

Var skeptisk till tidningarnas jämförelser med olika varukorgar
Därför att en livsmedelskedja inte alltid håller samma priser på olika orter. Det kan skilja mellan Konsum i Flen och Konsum i Eskilstuna vilket gör jämförelserna felvisande och framförallt – du köper mat och inte korgar. Hade du verkligen tänkt att köpa allt som tidningen har plockat ihop?

Utgå ifrån att din butik är ute efter dina pengar - mer än du hade tänkt dig
Därför är de kupongerbjudande och extrapriser som handlaren så generöst erbjuder ofta är till för att förvilla dig. Brevid den billigare varan ligger inte sällan en vara som plötsligt är lite dyrare och som du inte kontrollerat priset på.  

Samla pengar istället för presenter
Därför att presentförråd inte ger dig någon ränta. Därför att risken är stor att presenten inte passar och är den inköpt flera månader tidigare så kan den inte bytas. Därför att dyrbar garantitid går åt om det är en sådan vara. Därför att alla saker som ligger hemma och skräpar tar din energi och ditt utrymme.

Ingen älskar dig så mycket att det är din ekonomi som kommer att prioriteras vid en eventuell skilsmässa
Därför att låtens text faktiskt stämmer - ”Om du inte vill ha mina kyssar så får du inte mina pengar”. Överlåt därför aldrig ekonomin helt och hållet på en av parterna i förhållandet.

Det finns inga fasta kostnader
Därför att man kan flytta till ett billigare boende om man måste och man kan skippa mobiltelefoner, internetuppkopplingar, bilen, kabel-TV:n, morgontidningen om man måste. Man kan betrakta det som ett tillfällig standardsänkning för att överleva åtgärden mentalt.

Betala inte hyra för Billy
Bor du för stort och dyrt därför att du har samlat på dig för mycket saker och böcker som kräver dyrt utrymme? Betalar du hyra för din gäst ”Billy”? Det är mannen i björk, vitt eller svart som upptar plats till dina böcker. Rensa bort eländet så blir du av med dammet på samma gång. Man kan låna böcker istället, från Biblan eller vänner.  

Lär dig parkeringsreglerna och håll hastighetsbegränsningen
Därför att böter är jättedyra, man får absolut inget för pengarna och så får man skämmas också.

Cash is King
Därför att det bara är så!!!

Maila dina bästa tips, strategier och deviser till mig så ska jag publicera dem här till hjälp för alla som kämpar för en bättre ekonomi.

em@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".