Handla ekologiskt är en en djungel

Handlar du miljövänligt i matbutiken? Då kanske du har märkt att man ofta får leta lite extra för att hitta den miljömärkta varan? Det är ett evigt letade efter miljömärkningar, ja ofta tar det tid bara att hitta förpackningen. Dessutom så är det stor skillnad mellan butikerna när det gäller hur brett det miljövänliga utbudet är. Känner du igen dig? Radio Sörmlands reporter Johanna Iggsten åkte, tillsammans med Edina Varnagy från Naturskyddsföreningens ”Handla miljövänligtgrupp” i Eskilstuna, runt till fem matbutiker i Eskilstuna.

Edina Várnagy från Naturskyddsföreningens Handla miljövänligtgrupp i Eskilstuna har tillsammans med SR Sörmlands reporter Johanna Iggsten åkt runt till fem matbutiker i Eskilstuna. Detta för att kolla hur lätt det är att hitta och handla de miljövänliga alternativen. Undersökningen visar stora skillnader mellan de olika butikerna.

Dessa livsmedelsaffärer ingick i undersökningen:

Coop Forum Tuna Park
Willys i Folkesta
Lidl vid Eskilshem
Hemköp Smeden
Ica Kvantum Ekängen
Detta stod på inköpslistan:

bordsmargarin
bröd
bananer
köttfärs
fiskpaket
pasta
ost
yoghurt
frukostflingor
tvättmedel
blöjor

Bara Ica Kvantum Ekängen och Hemköp Smeden hade allt på inköpslistan. Men på Hemköp tog det lång tid att hitta varorna. På Coop Forum hittade vi alla varor utom ekologisk fisk. Även här var det ibland svårt att hitta de miljövänliga alternativen, trots att butiken genom skyltar gav intryck att marknadsföra sitt miljövänliga sortiment.

På Willys och Lidl var det inte bara svårt att hitta de miljömärkta varorna, det fanns knapp något miljömärkt sortiment alls! På Willys hittade vi tre av elva varor och på Lidl var det ännu sämre, bara två av elva.

Överlag är butikerna dåliga på att visa konsumenten vart de miljömärkta varorna finns. De lever ofta en undanskymd tillvaro bland det konventionella utbudet. Många gånger förekommer också okända märkningar på förpackningarna som ger intryck av att vara miljöorienterade. Som konsument är det svårt att veta om märkningen är att lita på. Dessutom tar det väldigt lång tid att hitta allt så shoppingturen blir lång.

Ica Ekängen var undersökningens gyllene undantag. Här möts konsumenten direkt av uppmaningen att välja miljövänligt. Det ekologiska sortimentet sticker ut från övrigt sortiment genom stora och tydliga skyltar. Dessutom fanns utställningar som exponerade just den ekologiska maten.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se