Accessoartrenden

I vår serie om höstens trender och modemåsten lägger vi den här gången klänningar och kappor åt sidan och zoomar in på detaljerna. För som alla med modekoll vet är det detaljerna som gör hela skillnaden. Sveriges Radio Sörmlands Klara Johansson tar oss med på en tur bland tre av säsongens utmärkande accessoartrender.

”Börja med klänningen, inte detaljerna” manade den franska modeskaparen Coco Chanel. Idag ska vi göra precis precis tvärt om och ta upp några av de tydligaste accessoartrenderna den här säsongen. Att sedan välja till vad du matchar dem är upp till dig

Skärp
Skärptrenden håller i sig. Bältet sitter kvar i midjan och kramar den med ett fast grep.
Visst finns undantag som hos Gucci där man i år satsar på att låta skärpet glida ner på höften.
Men hos de allra flesta så är det den här säsongen i midjan du drar åt.

I höst spelar storleken ingen roll. Satsa på breda eller smala. Bälten i skinn och jordnära nyanser eller neonfärgade i högglansigt material. Ha skärpet på kappan, klänningen eller utanpå koftan. Det viktigaste är att du har det! Den här trenden passar perfekt med det damiga mode, som lyser så klart på modehimlen i höst.

Handskar
Det här med skinnhandskar är en trend som håller i sig från förra säsongen och i höst finns handskarna i de allra flesta kläd- och skoaffärer. Högglansiga eller matta spelar ingen roll och både korta och långa går hem. Till en kappa med en kortare ärm passar de riktigt långa som handen i handsken. Handskar i färg till en mörk höstkappa är ett sätt att anamma trenden på. Många märken har satsat på detaljer som dragkedjor, knappar eller rynkningar i skinnet. Ännu en del av det damiga modet som kommit starkt.

Strumpbyxor
I år är strumpbyxan så stor att den knappt kan ses som en accessoar längre. Svenska Elle menar att de är värda en egen plats i garderoben. Det här är en enkel investering för att uppdatera en den lilla svarta. Överallt finns de. Rutiga, blommiga och loggotypprydda. Spindelvävsversioner från Rodarte gjorde succé på runwayen när höstkollektionen visades upp.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista