1 av 2
2 av 2

Gossip Girl-trenden

Den internatskoleinspirerade trenden började synas på stan ungefär samtidigt som tv-serien Gossip Girl om extremt rika skolungdomar i New York började sändas på kanal fem. Sedan har trenden bara växt. Just nu är affärerna fulla av kläder som kan passa den som vill vara lite preppy. I vår resa genom modehösten har det blivit dags att sätta sig i limosinen, korka upp champangen och ta sikte på preppy-trenden.


Tv-serien Gossip Girl har blivit populär inte minst beroende på kläderna som visas upp i serien. Det är en parad av dyra handväskor och outfits från de dyra modehusen. Det här är en trend som enkelt går att få till utan att lägga ut massor av pengar.

Kavaj
Kavajen, bläsern eller smokingjackan lever kvar även i höst. Gärna med upprullade ärmar. Den passar till massor av stilar och till jeans såväl som till kjol. Den är även perfekt till internatskoletrenden. Inne i flera av de större modekedjorna i Eskilstuna hittar vi kavajer som kan passa till stilen.

Skjorta
Skjortan känns ju självklar till preppylooken. I höst är den utrustad med så väl volanger som spets eller varför inte någon form av knut. Antingen en rosett i halsen på själva skjortan, eller varför inte en svart, slarvigt knuten slips, eller en uppknuten kostymfluga som hänger nonchalant. Inne i en av Sveriges största modekedjor hittar vi en vit blus med just en sådan svart, uppknuten fluga, påsydd. Fler varianter finns och många affärer har satsat på olika varianter av den vita skjortan i höst.

Diadem och pärlor
Det huvudpersonen Blair i Gossip Girl helst sätter i håret är diademet. Addera pärlor runt halsen eller handleden och looken är din. I en av de stora smyckekedjorna i Eskilstuna möter vi butiksbiträdet Sanna Bergfors som berättar att de sålt mängder av pärlsmycken och diadem den senaste tiden. Den här säsongen har butikskedjan även satsat extra på just pärlor.

– Pärlor kommer att vara vår största trend. De ska vara stora i alla smycken. Mest vita säljer vi men de går även i rosa och svart, säger Sanna Bergfors.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".