1 av 2
2 av 2

Grungetrenden

Det var lite skitigt, jeansen var slitna och tröjärmarna för långa. Flanellskjortan var självskriven. Så såg grungen ut då. 2008 uppdaterar vi stilen. Vi byter slitet och skitigt mot en doft av nytvättat. Curt Cobains stripiga, blonderade hår är borta. Istället skrider den unga kändisdottern Peaches Geldof in som stilikon. Grungen har blivit chic och lyxig.

Inom grungen hittar du några av säsongens nyckelplagg. Så vill du vara säker på att vara rätt den här säsongen? Satsa på grungen med hjälp av en oversized kofta, ett par lite för stora jeans och ett par boots.

Koftan
Koftan är ett av höstens stora nyckelplagg. Den är precis som när grungen först kom stor och stickad. Tillräckligt lång för att ha utan byxor under. I höst hittar du den stickade koftan i i stort sett alla klädaffärer.

Inne i en av Sveriges stora modekedjor, som den här säsongen inspirerats stort av just grungen, jobbar Roqia Mohammadi. Hon berättar att koftorna säljer mycket bra.

– Det är mycket populärt med koftor just nu och vi har fått in massor. Till koftan föredrar jag tights och leggings, säger Roqia Mohammadi.

Slappa Jeans
Ett par slitna och lite för stora jeans är väldigt grungigt. Det ska se ut som att tjejerna lånat byxorna ur pojkvännens garderob. Flera märken har lite säckigare modellerute i affärerna under hösten.

Inne i en av de stora jeanskedjorna i Eskilstuna jobbar Linda Almkvist. Hon säger att de fått in flera större modeller i jeansväg i höst. Även om många fortfarande köper stuprörsjeansen så växer grungetrenden och de säckigare jeansen blir allt populärare.

– Är man så där supertrendig kör man på grungen, säger Linda Almkvist.

Boots
Conversskorna var stora under grungen. Det var även bootsen. Nu när temperaturena sjunkit kan bootsen vara både värmande, bekväma och snygga. Till den stickade, stora koftan och strumpbyxorna passar de perfekt. Satsa på ett par stickade strumpor som sticker upp ur bootsen, så är du med på banan den här säsongen. Idag finns även riktigt snygga klackförseda versioner på bootsen.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".