Roger Tiefensee (c)

Han är ekonomen från Dunker utanför Malmköping, som leder centerns arbete i riksdagen. Han är för en storregion Stockholm-Mälardalen och för att ta ut sin pappaledighet. Möt Roger Tiefensee, centerpartistisk riksdagsledamot för Sörmland. Hela intervjun hör du här intill.

Jag möter Roger Tiefensee i riksdagen i Stockholm. Han har varit riksdagsledamot sedan 2002 och är också gruppledare för centern i riksdagen. Just nu är han pappaledig ett par månader.

Du är gruppledare för centern i riksdagen. Vad betyder det arbetet?

Jag är gruppledare för centerns 29 riksdagsledamöter. Dels leder jag möten, dels handlar det om vanligt ledarskap, att alla kan växa och utvecklas i sitt uppdrag. I den delen är det inte så mycket egen politik, men jag sitter också i finansutskottet och just nu är det väldigt mycket kring finansmarknaden och den finansiella oron.

Hur mycket tänker du som sörmländsk riksdagsledamot på Sörmland och Sörmlands bästa?

Det gör jag i snart sagt alla frågor. Man har ju alltid sin bakgrund och perspektiv med sig. Hur påverkar den finansiella oron företag i Sörmland till exempel?

Hur mycket blir det för dig att åka runt i Sörmland och träffa till exempel företagare?

Så mycket som det finns tid till. Just nu leder jag en studiesocial utredning, som handlar om studenters sociala och ekonomiska villkor. Och det är först när man träffar människor och får verklighetsbilden, som man får en riktigt djup förståelse.

Du har skrivit en motion i höst om att du tycker att det bör bli en regionbildning mellan Mälardalen och Stockholm. På vilket sätt tycker du att det är viktigt?

Jag tycker att man kan se det nu, med varslen som kommer efter den finansiella krisen. I Västra Götaland, där man har en region, kan man kraftsamla. Det finns muskler i regionen, som tillsammans med staten, kan möta en sådan här kris. Och i många frågor finns det en regional logik, i infrastrukturfrågor och i utvecklingsfrågor. Så jag tycker att det vore naturligt att det var lite större regioner, som hade lite mer muskler.

Hur mycket kan det påverka att du har skrivit en motion om det här?

Det är inte så vanligt att enskilda motioner blir bifallna, utan det blir mer av en opinionsyttring. Sen har jag ju nu möjlighet att, som gruppledare i majoritetsställning, föra in mina idéer rätt in till våra ministrar. Näringsministern, miljöministern, infrastrukturministern och jordbruksministern pratar jag med veckovis.

Tror du att det blir klart om det blir någon region Stockholm-Mälardalen?

Det är jättesvårt att säga. Stockholm, Sörmland, Mälardalen är ju lite ”tricky”, eftersom alla i regionen inte är överens om hur den ska se ut. Osvuret är nog bäst när det gäller Sörmland.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Tidigare riksdagsledamöter i vår serie:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".