1 av 2
2 av 2

Tom Cruise i Valkryria

Att inte alla invånare i Tredje riket hade utsträckt högerarm och klackar som ideligen slogs ihop, det upptäckte manusförfattaren till filmen ”Valkyria” på en guidad tur i Berlin.

Han såg ett monument över en greve Claus von Stauffenberg, mannen bakom det mest storslagna av alla mordförsöken mot Hitler, ett kuppförsök som också hela gräddan av den tyska militära ledningen och utrikesförvaltningen var inblandad i.

Av denna sanna historia har blivit en dramatisk och detaljrik film där historisk exakthet parats med skickligt berättande. Drivande var den 36-årige översten von Stauffenberg, och rollen har gått till Tom Cruise, som förvaltar den utmärkt. Och trots att vi ju väl vet hur det gick, är ”Valkyria” en synnerligen spännande, gripande och tankeväckande film.

Filmens längd: 2 timmar

Censur: 11 år.

Biopremiär: 30 januari

Manus: Christopher McQuarrie, Nathan Alexander

Regissör: Bryan Singer

Skådespelare Valkyria: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Carice van Houten, Thomas Kretschmann, Terence Stamp, Eddie Izzard, Kevin McNally, Christian Berkel, Andy Gatjen, Jamie Parker, David Bamber, Tom Hollander, David Schofield, Halina Reijn

Recensent: Pia Gadd/Filmprojektet

Betyg:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista