För människor i marginalen

Carolina Beck på Härberget Maskorosen i Eskilstuna jobbar som diakoniassistent och personligt ombud. Hon har vigt sitt liv till att jobba som stöd för människor där vardagen påtagligt mer än för andra handlar om liv och död.

– Det finns dom som sagt att nu går jag och tar en överdos så hej då och ha det trevligt och det ända jag kan säga då är är att ja väljer du det så så gör du det. Annars finns jag här imorgon. En del väljer att ta sina liv och det får man lära sig att leva med.

Hon säger att i 99 procent av fallen så kommer personen ändå tillbaka nästa morgon. Den största gruppen är missbrukare men det finns även dom som har blivit av med jobbet eller har en livskris. Just nu kommer det en större grupp yngre människor till härberget men att det skulle ha med den ekonomiska krisen som vi befinner oss i tror inte Carolina:

- Det är alltid ekonomisk kris i den här målgruppen. Däremot kan man se en ökning över dom senaste åren och att det blivit hårdare i samhället rent generellt. Kanske är folk är så upptagna med sitt eget liv och att klara sig själva att man missar att se att människor runtomkring sig far väldigt illa.

Carolina bearbetar sina känslor efter ett arbetspass genom att prata med sina arbetskamrater. Man känna en annans människas frustration efter ett möte och det är viktigt att man inte identifierar sig med den man försöker hjälpa. Härberget Maskrosen öppnar kl 19 på kvällen och klienterna tas in två år gången för att se hur dom mår och att dom inte har nått på sig. Man får vara påverkad men man får inte ta med sig något in.

- Alltid innan vi har ett insläpp tittar man ut genom fönstret. Man tittar på rörelsemönster. Är det någon som är rastlös eller spretig i kroppen? Då känner man med sin fingertoppskänsla att här ska man vara lite vaksam.

Det bästa med yrket är att se när nån mår bättre. Dom små små stegen.

- Ett exempel är en kille som kommer in och säger han funderar på att ta livet av sig. Vi sitter ner och pratar och han ”öser ur sig”. Det ända vi gör är att lyssna. Att finnas där. När han går därifrån så ler han och gör tummen och säger ”vi ses på måndag!”. Det är maxat!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".