Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I P4 Sörmland hör du det senaste som händer i länet. Du får aktuella intervjuer, trafik och väder blandat...

Filmrecensioner

1 av 15
2 av 15
3 av 15
4 av 15
5 av 15
6 av 15
7 av 15
8 av 15
9 av 15
10 av 15
11 av 15
12 av 15
13 av 15
14 av 15
15 av 15

Frostbiten
Betyg - Tre P4-antenner
Sveriges första fullbudget vampyrfilm är delar av ”skräck” och delar av fars. Slutintrycket går åt det senare, men det är en delvis spännande resa dit, räknat utifrån vampyrgenrens mycket speciella villkor, garnerad med effektiva specialeffekter. Mamma Anita (Petra Nielsen) som är läkare flyttar med 17-åriga dotter Saga (Grete Havnesköld) långt norrut för att få arbeta tillsammans med berömd genforskare. Denne har vampyrer på dagordningen och på patientbritsarna och snart drabbar vampyrismen hela Sagas omgivning, t o m mamma blir biten.

Brokeback Mountain
Betyg - Fyra P4-antenner
Året är 1963. Jack Twist (Jake Gyllenhaal) och Ennis Del Mar (Heath Ledger) träffas allra första gången då de väntar utanför fårfarmarns kontor. De söker jobb som fåraherdar i bergen över sommaren. De får jobben och lär så sakteliga känna varandra. En whisky-blöt natt kommer de väldigt nära varandra och har sex. Det sliter deras inre, vad som hänt. Jack är rodeo-killen på jakt efter en kvinna, och Ennis ska snart gifta sig. Men de kommer att träffas i hemlighet och lögn på Brokeback Mountain i 20 år till.
Ang Lees film om de två macho-karlarna som dras till varandra och blir ett oskiljaktigt par berättar en lika gammal som ständigt aktuell berättelse. Den förbjudna kärleken retar oss alltid, och när kontrasten mellan det förbjudna och det som är comme-il-faut blir så stor som i den här filmen, ja då är känslorna nära.

PINGVINRESAN
Betyg - Fyra P4-antenner
Biologen och dokumentärfilmaren Luc Jaquets lite förmänskligade och effektivt musiksatta epos om kejsarpingvinernas heroiska livsäventyr nere vid Sydpolens kuster; inget annat djur kan föröka sig så långt söderut. Den häckar 15-20 mil från havet och hannen ruvar det enda ägget stående på glaciären i 40 dygn av Antarktisvinter, vilket kan innebära ner till nästan 70 minusgrader PLUS stormvindar.
   Peter Dalle har varsamt bearbetat originalspeakern som Gösta Ekman framför. Gripande och fascinerande i en vit kall värld mera fantasieggande än någon av de fjärran planeterna i Star Wars. Fyra P4-antenner i betyg till filmhantverket och fem till kejsarpingvinerna.

NANNY MCPHEE
Betyg - Två P4-antenner
Mr Brown (Colin Firth) har precis blivit änkling med sju sjövilda barn, som närmast konsumerat 17 barnflickor, och ingen tycks kunna bita på dem. Pappa Brown måste slita på med sin begravningsbyrå för att få livet att gå ihop, men han är samtidigt beroende av pengar från sin onda faster. Hon ställer kravet på honom att han inom en månad måste gifta sig – annars får han inga mer pengar av henne. Två saker måste med andra ord lösas: en ny barnflicka och en ny hustru. Nanny McPhee dyker upp som en räddande ängel och använder sina magiska krafter för att få barnen att lugna ner sig. Men hur går det med giftermålet.
   Nanny McPhee baseras på böckerna om Nurse Matilda. Det är en ganska tunn film, med oskarpa karaktärer. Som vuxen känns det mest som en transportsträcka genom biomörkret, medan barnen har lite roligare. Fint foto, men som så ofta annars – en halvtafflig, oengagerad svensk dubbning.

München
Betyg - Tre P4-antenner
Steven Spielberg berättar om tragedin vid sommar-OS i München 1972, då 11 israeliska idrottsmän massakrerades av trängda kidnappare från den palestinska organisationen Svarta September, genom att skildra den israeliska skvadron som fick i uppgift att hämnas på 11 palestinier runt om i Europa som deltagit i planerandet av kidnappningen. Detta gör han på ett paradoxalt avspänt sätt; det blir någonting liknande ett svalt och småkomiskt svindlaräventyr från 70-talet av berättelsen. Dessvärre måste regissören dölja det kontroversiella faktum att hans hjärta uppenbart klappar hårt för israelernas sak, och det ger den kraftigt överlånga filmen (2tim 44 min) en underlig känsla av att inte veta riktigt vad den vill, tyckte Martin Thomas Dahlström. Att hämnden är ett tveeggat svärd, verkar vara Spielbergs goda budskap, vilket då och då försiktigt formuleras i en välgjord men sval thriller.

Om gud vill
Betyg - Tre P4-antenner

(Juan (Amir Chamdin /manus, regi, huvudroll) väntar på sin fru som ska komma till Sverige om en vecka. Fram till dess försöker han ta sig igenom en stekhet vecka i Stockholm i juni 1975. Han har två jobb, ett där han sorterar frukt på dagarna tillsammans med sin bror och ett på natten där han städar på en av McDonald’s första restauranger i Stockholm. På väg hem en tidig morgon träffar han Juli (Nina Persson) vid busshållplatsen. Senare kommer de att börja umgås. Men vart är detta umgänge på väg? Ingen vet …
”Om gud vill” är en charmig film med en känsla av fransk film-noir. Jag kan också tänka mig att Amir Chamdin sett Jim Jarmusch film ” Coffee and Cigarettes” från 2003 när han slipat på berättelsen. Berättarsättet är på samma sätt rapsodiskt och lite småkomiskt underfundigt, men lika fullt givande.

Walk the line
Betyg - Fyra P4-antenner

Filmen koncentrerar sig på tiden kring Johnny Cash genombrott, hans drogmissbruk, svårigheter med att få ihop kändisskap och familjeliv, dom tidiga turnéerna med rock-and-rollpionjärerna Elvis Presley och Jerry Lee Lewis. Och den osannolika kärlekshistorien mellan honom och sångerskan June Carter, som blev hans andra och sista hustru. Joaquin Phoenix imponerar stort som Cash. Reese Witherspoon är också bra som June Carter. Båda har Oscarnominerats och nyligen fått varsin Golden Globe. Och de sjunger själva i filmen

Att göra en pudel
Betyg - Två P4-antenner

Rita (Eva Röse) lever inte med sin riktiga mamma. Istället har hon växt upp med hundfrissan Edith (Lena Nyman). Rita vet inte riktigt vad hon ska ta sig till med sitt liv. Medan hon klipper hundar i Ediths salong, funderar hon över framtiden. Rita hittar en dag ett anslag om en helgkurs där man kan hitta sig själv och framtiden. Hon lånar pengar, lovar att inte kära ner sig på kursen och sticker sen iväg. Hem kommer hon lätt förälskad i, och uppvaktad av –kvällstidningsjournalisten Knut (Niklas Engdahl), som vill avslöja lurendrejeriet med den är typen helgkurser. Meningen är väl att det ska vara lite småmysigt. Och det är det nog också. Men det känns lite taffligt i dialogen och manusbearbetningen kunde – som sååå ofta annars – ha varit bättre. Slutet kommer väldigt hastigt på, som en överraskning, ungefär. Skådespelarna gör sitt bästa, i denna klassiska ”boy-meets-girl”-film.

Casanova
Betyg - Fyra P4-antenner
Lasse Hallströms film om Casanova berättar historien om en riktig charmör och förförare vars rykte går före honom i hans hemstad Venedig. Men det ses inte med blida ögon av kyrkan, vars inkvisition jagar honom och dömer honom till döden. Men han klarar sig – eftersom kyrkans man måste klara sig undan något han inte riktigt kan stå för. Casanova uppmanas i stället att skaffa sig en ärbar hustru och leva ett normalt liv. Han ser ut en vacker kvinna och friar lyckligt till henne via hennes far. Men det finns alltid det som lockar mer ... men han nobbas!
I det perukprydda förväxlingsdrama som följer byts identiteter och Casanova har ett tag två eller tre namn att bolla med. ”Casanova” är en vacker film, och komisk. Välspelat av Heath Ledger i titelrollen. Lena Olin är lite tillbakabollad som blivande svärmor. Kul med en glimten-i-ögat-skildring av Casanova istället för en sexmissbrukande krake.

Moreno & Tystnaden
Betyg - Tre P4-antenner

Filmen skildras fritt efter deckarförfattaren Håkan Nessers kriminalroman. En kväll på polisstationen ringer en desperat kvinna som hotas till livet. När kriminalinspektör Eva Moreno (Eva Rexed) och hennes kolleger hittar henne är det för sent. Moreno tar hjälp av sin läromästare Van Veeteren (Sven Wollter). 
Eva Rexed - som är relativt ny på filmduken - får stort utrymme som Moreno. Och hennes skådespeleri är filmens styrka. Spännande ibland, men förutsägbart.

Lilla Jönssonligan och stjärnkuppen
Betyg - Tre P4-antenner

Den stora artisten Dani D skriver inga autografer. Hennes manager Wall-Enberg (Loa falkman) gör allt för att hålla henne från massmedia och autografjägare. Detta gör naturligtvis att en autograf av henne skulle betinga stora summor – ett givet mål för Jönssonligan. Kuppen planeras och genomförs som vanligt med enorm precision, men någonting vansinnigt snett när autografen finns där. Sickan låter sig inte nöja – han ska ha Dani D:s autograf, och planerar därför en ny kupp.
Den fjärde filmen om Lilla Jönssonligan är förlagd till nutid (de tidigare utspelade sig i lite av en Lasse Åbergsk 50-talsmiljö. Det är ett bra tempo och lagom spännande för mellanstadiebarn att se den här filmen. Rafflande tekniskt raffinimang parat med högt tempo i klippning och rapp dialog gör denna familjefilm både spännande och rolig.

Storm
Betyg - Fyra P4-antenner
En fullmatad ”psykoanalytisk Matrix”, en slags skräckfilm, av upphovsmännen till bl a TV-serierna De drabbade och Spung Måns Mårlind och Björn Stein med Eva Röse, Eric Ericson m fl. Det är med skräckblandad förtjusning och en viss tvekan som filmen Storm får fyra P4-antenner av Jessika Gedin. Men visst är det en gott-och-blandat-upplevelse av specialeffekter, one-lines, spöken och samvetskval.

Jarhead
Betyg - Tre starka P4-antenner

Anthony Swafford söker som 20-åring in till Marinkåren och blir antagen. Han genomgår en mycket hård utbildning, och blir år 1990 en av de som ska strida mot Saddam Husseins trupper i samband med Iraks invasion av Kuwait. Den drillning och utbildning han och de andra genomgår får de aldrig använda trots att de är på plats och är vid fronten. Frustrationen sprider sig och psyket börjar gunga hos allt fler. ”Jarhead” bygger på den verklige Anthony Swaffords egna erfarenheter från Marinkåren. Skildringen i filmen tar klart ställning mot hur man från en stats sida använder folk på ett syniskt sätt. Skådespeleriet är bra, precis som manuset och fotot. Allt sammantaget, för en gångs skull en film om kriget med ett budskap.


Varannan vecka
Betyg - En och en halv P4-antenn

Ännu en relationskomedi av paret Måns Herngren-Hannes Holm, denna gång förstärkta med paret Felix Herngren – Hans Ingemansson (som bl a gjorde Tv-serien ”Ulvesson och Herngren”) En hel del allvar med i bilden; Jens (Måns H) och Johanna bryter upp efter 20 år, o Jens söker stöd hos bror Pontus (Felix H) som redan lever varannanveckaliv med sina barn i storstaden, Söder i Stockholm. Improviserad i stilen à la The Office och experimentellt snabbproducerad, men utan större framgång.

Min frus förste älskare
Betyg - Fyra P4-antenner
Svensk komedi om de som var unga på 70-talet, deras barn och hur tiderna förändrar ideal, musik och värderingar. I huvudrollerna Marika Lagercrantz, Philip Zandén, Mikael Samuelsson och Sissela Kyle. Regi och manus av Hans-Åke Gabrielsson, som tidigare har gjort två filmer om Jönssonligan, samt en mängd serier för SVT. Manus också av Marianne Willtorp som bl.a. har skrivit sketcher åt Reuter & Skoog. En jätterolig film som också tar sig an allvarliga och viktiga ämnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".