Filmrecensioner

Bortspolad
Betyg - Fyra och en halv P4-antenn
Det närmast åligger Nick Park, skaparen av Wallace & Gromit, att göra nåt bra när han återvänder till vita duken. Dewnna gång är det ingen lera alls utan helt datoranimerat – men med lerkänsla. Det handlar om den lilla överklassråttan Roddy, som bor i en fin familj i Kensington, London. När familjen är bortrest blir han ned spolad i toaletten av en inkräktare. Roddy hamnar i kloakerna och gör allt för att ta sig tillbaka, ”up top”. Men mycket står emot, bland annat den ondskefulla paddan Toad, som vill utplåna råttstaden i kloaken.
Nick Parks nya film är så bra i både animering, lerkänsla – utan lera – och berättelse, att den förtjänar ett högt betyg. Upplösningen i denna familjefilm kommer de sista 15-20 minutrarna. Men fram till dess är den mycket underhållande och på alla sätt bra. Inte minst den urgamla driften med fransoserna.

Casino Royal
Betyg - Fyra P4-antenner
Höga förväntningar på Daniel Craig som den nye James Bond och han lever upp till sitt rykte. En klassisk superhjälte som älskar och slår ihjäl med samma varma själ. För det är passion som är den nye Bonds signum. Craig blåser nytt liv i Bond. Men man saknar de tekniska prylarna. Och framför allt superskurken Mads Mikkelsens motiv till att försöka ta kål på Bond. Men det är bagateller. James Bond passar lika bra i 2000-talet som i sina badbyxor.

Hemligheten
Betyg - En P4-antenn
Detta är trettonde och sista i en massproduktion av film som slår svenskt rekord. Krister Henriksson som Kurt Wallander har fått reda ut mordhärvor för 200 miljoner i den lilla staden Ystad, det har tagit drygt två år, och alla verkar pusta ut – äntligen slut! Och det finns knappast någonting kvar av varken resurser, ork, inspiration – eller handling heller för den delen. Henning Mankell har signerat, men knappast mycket mer. Av alla industriproduktionsskapade polisfilmer är nog detta den mest urvattnade. Att allt är skapat med sikte på utländska tv-marknader är ovanligt tydligt.

Borat
Betyg - Fyra P4-antenner
Filmen ”Borat” är en drift med olika kulturer och vad som händer när de möts. Borat (Sacha Baron Cohen) är tv-journalist i Kazakstan och får i uppdrag att åka till USA med sin producent för ett långreportage. Borat driver med USA och dess fördomar och maner. Ibland är det gymnasialt, men för det allra mesta dra-ner-brallorna-på-etablisemanget-humor.

Lyckat och komiskt, men balanserat på en mycket slak lina. ”Borat” är till stora delar dokumentär road movie, och bygger på bland annat fejkade intervjuer med olika personer som får stå för ett USA som Sacha Baron Cohen inte gillar. En film som kan uppröra känsliga (faktiskt!) likaväl som roa med gapskratt. Mest förvånande är att folk ställer upp på judehat, unken kvinnosyn och billiga sexskämt

Syriana
Betyg - Tre P4-antenner
Nya Hollywoodbolaget Paricipant Productions första tre spelfilmer blev alla Oscarnominerade (totalt 10 st). George Clooney fick birollsoscar för sin insats som resignerad agent i Syriana, som annars är ett försök att berätta om Det Stora Spelet Om Oljan i en dramaberättelse. Ett icke namngivet land i Mellanöstern ser intressenterna flockas och kriget om oljan förs på alla nivåer. Elegant kastar sig filmen mellan många platser världen över och ett rejält antal rollgestalter om vilka den avslöjar ganska lite varje gång. Det gör tyvärr dramat mer än lovligt kryptiskt och personagen anonyma. Men fin look på filmen och det angelägna ämnet ger ändå lite att begrunda under resans gång. Manus och regi av Stephen Gaghan som skrev manus till Soederberghs ”Trafic”.

Tusenbröder
Betyg - En P4-antenn
TV-serien ”Tusenbröder” fram till nu avslutas med den här biofilmen. Hoffa (Ola Rapace) stiger efter sin flykt från fängelset i land bland Estlands sanddyner. Alla verkar dock önska att han ska resa hem till familjen, även f d frun Anneli som blivit ihop med en psykopat, spelad av Magnus Krepper. Det är dock ett ytligt, ologiskt och oengagerat försök till långfilm som nog kan fungera på TV, men den gör det inte på bio.

Rosa Pantern
Betyg - Tre P4-antenner
Med den självsäkre men egotrippade och vandrande katastrofen kommissarie Clouseau, som Peter Sellers framgångsrikt porträtterade i flera filmer, den första 1963. Nu snubblar Steve Martin (tidigare bland annat Knubbigt regn, Snyltgästen, Roxanne) sig igenom utredningen av mordet på populär fransk fotbollstränare. Resultat inte helt lyckat, Kevin Kline är blek i rollen som polischef Dreyfus. Medan Frankrikes storstjärna Jean Reno som Closeaus assistent är en ny intressant bekantskap i Rosa Pantern. Ojämn, men kul film. Filmen har premiär den 3 mars 2006.

Tsotsi
Betyg - Fyra P4-antenner
I en kåkstad i utkanten av Johannesburg, Sydafrika, har gängledaren Tsotsi (Presley Chweneyagee) förträngt alla minnen av sitt förflutna, inklusive sitt riktiga namn; Tsotsi är helt enkelt gatuslang för gangster. Under de sex dagar vi följer Tsotsi råkar han av misstag kidnappa en tre månaders bebis i samband med en bilstöld. En ovanlig känsla av omtanke väcks hos Tsotsi, som vanligtvis bara bryr sig om sin egen överlevnad. Tsotsi är ett rörande porträtt av en arg, ung man som konfronteras med sin egen brutala natur. Filmen är framförallt en berättelse hopp och om hur kärleken besegrar allt. Tsotsi har belönats med flera priser i olika filmfestivaler. Gavin Hood har regisserat filmen och i rollerna syns bla. Presley Chweneyagee, Mothusi Magano, Israel Makoe, Percy Matsemela, Jerry Mofokeng och Benny Moshe. Premiär den 3 mars 2006.