Fakta om fågelinfluensa:

Totalt har nu tio fåglar i Sverige via analys bekräftats bära på den aggressiva formen av fågelinfluensa - det vill säga H5. De första hittades i området kring Oskarshamn, under onsdagen bekräftades också fynd i Karlskrona och Oxelösund. Nio av de smittade fåglarna är viggar, den tionde är en bergand som hittades Karlskrona.

De två första döda fåglarna i Oskarshamn har skickats till England för analys på ett referenslaboratorium. Allt tyder på att de bär på den variant av viruset som kan smitta människor, H5N1, men en bekräftelse väntas i slutet av veckan.

H5N1 nådde Europa i oktober förra året, då den konstaterades i både Turkiet och Rumänien. I januari avled fyra barn i östra Turkiet i sviterna av H5N1, de första kända fallen bland människor utanför Asien. Viruset har också konstaterats i Bulgarien, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Ryssland, Slovakien, Slovenien, Tyskland, Ukraina, Ungern och Österrike.

Totalt har 94 människor avlidit i viruset från 2003 fram till början av mars i år, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den överväldigande majoriteten i Asien. Alla har smittats av tamfåglar.