En kvinna skickar sms med sin mobil. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Så ringer du in till programmet

Här hittar du all information du behöver innan du ringer till programmet.

1. Ring så spelar vi startar kl. 7.03 och då öppnar slussen. Ungefär samtidigt kan du höra morgonens programledare berätta hur många samtal som är kvar, vilken slutsiffran är och hur många skivor det är i potten.

2. När din slutsiffra kommer upp och du vill medverka i programmet ringer du telefonnummer 099-110 80. Samtalet kostar 1 krona.
Om du bor eller vistas utomlands är du också välkommen att ringa - numret är +46 771 110 800 för att komma fram till slussen, då gäller dock inte det fasta priset.

3. Det är svårt att komma fram eftersom det är så många som ringer - antalet samtal ligger runt 8 000 per lördag, men bara drygt 120 samtal hinner besvaras i slussen. Här handlar det om att på kort tid få fram alla faktauppgifter om namn, ålder, ort, telefonnummer och önskemusik.

4. Det kan vara bra att ha tänkt igenom vilken musik man vill höra i god tid innan man ringer till programmet. Sätt en lapp vid telefonen så är du väl förberedd! När slussen pratat med dig och antecknat vad du vill säga skickas uppgifterna vidare till producenten. Hen gör det slutliga urvalet av vilka som ska medverka i programmet. Det handlar om att skapa en jämn spridning av åldrar, kön, landsändar och musikstilar.

5. Producenten ringer i god tid upp för att förbereda dig på din medverkan i radio. Till exempel ska du stänga av radion om den står på i samma rum där du är. Helst ska du undvika att tala i en bärbar telefon eller mobiltelefon eftersom ljudkvalitén oftast är sämre i dessa. Producenten kopplar sedan över dig till teknikern och då hör du programmet i din telefon medan du väntar på din tur.

6. När du väl ska ut i sändning hälsar programledaren dig välkommen och nu hörs din röst av omkring 1,6 miljoner svenskar.

7.När samtalet är slut kan du lägga på luren och sätta på radion så att du hör din önskemusik.
Har du vunnit något i programmet kommer redaktionen att ta reda på din adress genom att söka via telefonnummer eller namn eller i undantagsfall ringa till dig och fråga efter den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista