Historien om Ring så spelar vi

1,6 miljoner svenskar väljer att stiga upp och äta frukost tillsammans med Ring så spelar vi varje lördagsmorgon, som därmed är ett av Sveriges mest avlyssnade program. Programmet har funnits i Sveriges Radio sedan den 20 april 1968.

Det finns inte något annat radioprogram i hela Europa som når lika många av sina landsmän, procentuellt sett.

Ulf Peder Olrog och Lars Hamberg kom med programidén i slutet på 60-talet. Premiärprogrammet presenterades av Lars Hamberg den 20 april 1968.

Vänner och bekanta till programledaren ringde in för säkerhets skull.

Ring så spelar vi sändes då i P3, och för att vara på den säkra sidan hade Lars Hamberg kontaktat vänner och bekanta som skulle ringa och önska skivor. Men succén var given och lyssnarna ställde upp direkt! I början sändes Ring så spelar vi både på lördagar och söndagar.

Tellemar skulle egentligen bara vikariera.

Ring så spelar vi är en av Sveriges Radios verkliga långkörare. Den 5 september 1969 tog Hasse Tellemar över programmet. Hasse Tellemar var programledare i hela 20 år och ledde programmet 840 gånger. Meningen var att Tellemar skulle hoppa in som vikarie under Lars Hambergs semester. Hamberg kom tillbaka från semestern, men Hasse Tellemar kom inte ifrån programmet förrän på nyårsafton 1988.

Butiker ändrade sina öppettider.

Under 1970-talet och några år framåt kan man verkligen tala om att svenska folket satt klistrade framför radioapparaterna på morgnarna. Butiker och affärscentrum fick ändra sina öppettider på lördagar – kunderna kom inte förrän Ring så spelar vi var slut klockan 10.

Efter Hasse Tellemar delades programledarskapet mellan Thord Carlsson och Mona Krantz. Ingen av dessa tre är längre i livet.

Lisa Syrén har lett programmet under längst tid.

Lisa Syrén efterträdde som programledare i juli 1996 då Thord och Mona gick i pension. Mellan 1997 och 2008 delade hon värdskapet för programmet med Lasse Swahn. När Lisa Syrén i juli 2016 firade 20 år som programledare gick hon om Hasse Tellemar som den som lett programmet under längst tid.

Pernilla Månsson Colt och Christer Lundberg nya programledare

I maj 2018 meddelade Lisa Syrén att hon slutar på Ring så spelar vi och lämnade med varm hand över till de nya programledarna, Pernilla Månsson Colt och Christer Lundberg.