Hur åker julgranen ut?

Här kan du läsa lyssnarnas berättelser om hur julgranen åker ut ur huset.

Vi klipper ner granen och slänger ut den i hästhagen, hästarnas julafton dom gillar det starkt.

Ha en bra dag! Cilla


I Hammar folkets hus i västra Värmland. Mitt emellan Charlottenberg och Åmotfors i Eda kommun hade vi varje år när jag var liten julgransskakning. Dans med dragspelsmusik, långdans, fiskdam fika och besök av tomten som kom med godispåse. Det var skoj! Nu bor jag i Överboda utanför Umeå. Här har många skrattat när jag berättat att vi hade julgransskakning och inte plundring!

Med vänlig hälsning, Katrine Kriström


I Ringarum skulle de dansa ut granen, idag lördag, med KNUTGUBBAR, d.v.s. barn utklädda som dansar o får gottepåsar. Det var jag med om som barn i Valdemarsvik. Även för äldre på lördagskvällen med dans på lokal i Gusum. Kul tradition.

Ann Cathrine, Linköping


I Värmland, Karlstad heter det också julgransskakning, så sa vi när jag var barn på 50-talet.

Med vänlig hälsning, Boel


I Värmland där jag växte upp sa vi alltid julgransskakning. Idag fyller min man Sören år och vi ska ha barn,barnbarn och släkt här för att skaka ut julen. Vi dansar runt granen och sen får vi alla små gåtor för att försöka hitta våra godispåsar. Det är tradition och så kul.

Hälsar Margit Udd


Symboliskt kanske man kan säga att om man skakar granen så lossnar allting. Kanske är det värmlänningens tradition att i olika sammanhang ta ut svängarna?

Ingalis


Julgransskakning sade man även i Värmland då jag växte upp på 50-talet i Karlstad. Jag kan även tipsa om återanvändning av julgranen: Repa av ca 1 liter av barren ,  tillsätt ev. lite grönsaksbuljong, koka i några minuter, sila bort barren : FÄRDIGT! Smaklig måltid!

Göran Sagen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista