Ingemar Johansson blir världsmästare i tungviktsboxning 1959 i matchen mot Floyd Patterson.  Vann på knockout i tredje ronden. Foto: TT/UPI.
Ingemar Johansson blir världsmästare i tungviktsboxning 1959 i matchen mot Floyd Patterson. Vann på knockout i tredje ronden. Foto: TT/UPI.
Sveriges Radio 90 år

Matchen som inte sändes

”Radions ledning hade bestämt sig för att inte referera proffsboxning av etiska skäl”
41 min

Boxning är bara slagsmål – så resonerade Sveriges Radios ledning när man inte sände Ingemar Johansson VM-match 1959. I riksdagen hölls lång debatt om radioledningens omdöme. I programmet den 7 februari ställde Lisa en fråga om just denna VM-match.

Rubrik: Klitchko nu

Vi ska förflytta oss till Yankee Stadium den 27 juni 1959, och ett avgörande ögonblick i svensk idrottshistoria. Vad var det Sverige fick som vi aldrig hade haft förut?

Svar: En tungviktsmästare i boxning


Beslutet att inte sända Ingemar Johanssons match mot Floyd Patterson fick inte bara radiolyssnare att ta sig för pannan och ratta över till radio Luxemburg där matchen sändes. I riksdagen hölls en lång debatt om radioledningens omdöme och självpåtagna roll som smakdomare.

– Jag kan inte förstå och respektera att radioledningen försöker formulera sederegler som inte har täckning i vare sig statsmakternas beslut eller svenska folkets rättsmedvetande, sa Hilding Hagberg, kommunist och en av debattörerna.

Boxning betraktas numera som en ganska perifer sport ( (intresset för andra kampsporter som MMA växer däremot) men det är en sport som från Sveriges radios start 1925 speglar en svår balansgång för radion och den alltid lika aktuella frågeställningen: Ska public service ge folk vad folk vill ha eller ska public serviceutbudet präglas av en så kallat hög kulturell standard?

Medverkande

Mats Strandberg, i många år anställd på Radiosporten, och Jakob Sillén, tidigare chef för Radiosporten.

Programledare: Rigmor Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".