Helgen som var blev skicrossåkaren Sandra Näslund OS-klar.
Helgen som var blev skicrossåkaren Sandra Näslund OS-klar. Foto: Christine Olsson/TT

Sandra Näslund: Kommer till OS som guldfavorit

Sandra Näslund: "Kul att komma in som favorit"
5:13 min

Sandra Näslund slutade femma i OS-debuten i Sotji. Men inför karriärens andra olympiska spel är målet betydligt högre.

– Jag kommer till OS som en av guldfavoriterna och det är kul, säger hon till Radiosporten.

I lördags blev det klart att Sandra Näslund, efter sin succésäsong, får åka till OS i Pyeongchang 2018.

– I sommar blir det mycket styrka och kondition och i slutet av augusti eller början av september drar jag igång med skidor. Då är det fullt fokus på att bli så bra som möjligt på skidor, säger Sandra Näslund till Radiosporten.

Skicrossåkaren gjorde som 17-åring sitt första OS 2014 och lämnade Sotji med en femteplats. Men nästa år har Näslund siktet inställt på medalj.

– Nu har jag mycket mer rutin, i Sotji var det mer se och lära. Nu kommer jag till OS som guldfavorit och har högre förväntningar på mig själv och även större press utifrån. Men det är bara kul att komma in som favorit, säger hon.

Supersäsongen, med bland annat VM-guld på både junior- och seniornivå, kunde dock ha tagit slut direkt när hon kraschade i samma backe som Anna Holmlund skadade sig illa i bara några dagar tidigare.

– Så klart blev man rädd på en gång, första Anna och sen jag på sjukhus två dagar senare. Man var först chockad över den situationen med Anna men jag tyckte att jag kunde fokusera så jag tror inte att det var orsaken till att jag kraschade, mer oflyt kanske.

Det slutade med en hjärnskakning och ett brutet näsben för Näslund som bara missade två världscuptävlingar. Hon var tillbaka i italienska Watles och där kom karriärens första seger i världscupen.

Totalt har Näslund nu två segrar och 14 pallplatser i världscupen. Men VM-guldet är är det som betyder mest.

– Det var svårt att förstå, nu har det väl börjat landa lite. Men första kvällen och veckorna efter kändes det som att man gick på moln och man hade ett leende på läpparna hela tiden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".