Inga fel funna vid flumerideolycka i oktober

Inga tekniska fel har konstaterats under polisens utredning av olyckan i vattenattraktionen Flume Ride på Liseberg den 8 oktober då en 33-årig kvinna skadades svårt.

-Säkerhetssystemen har fungerat men nu när säsongen är över kommer vi att simulera olika scenarier, säger marknadsdirektör Pelle Johannisson.

Det kan eventuellt leda fram till förstärkta säkerhetsarrangemang inför nästa säsong.

-Vi har sett att ett onormalt beteende har resulterat i en olycka och kan vi göra någonting för att eliminera de riskerna på ett bättre sätt så kommer vi att göra det, men det måste utredas från grunden, säger Johannisson.

Fick panik

Vid olyckan fick kvinnan panik före den sista backen i vattenbanan. Hon grep tag i ett räcke och hävde sig upp ur den stockliknande farkost hon färdades i tillsammans med sin dotter och en väninna.

Situationen uppmärksammades från övervakningstornet av operatören som tryckte på nödstoppet. Men kvinnan orkade inte hålla sig kvar i räcket utan släppte taget och åkte utför backen efter stocken. Hon blev liggande i vattenrännan och påkördes av flera efterföljande stockar.

Kvinnan fick bland annat en allvarlig huvudskada och vårdades en tid på intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hon har nu tillfrisknat så pass att hon fått lämna sjukhuset.

Krängning

Utredningen om olyckan visar att stocken försattes i kraftig krängning när kvinnans väninna försökte förmå henne att sätta sig ned sedan hon gripit tag i räcket och hävt sig upp.

Detta ledde till att ett eller ett par av stödhjulen på stocken kilades fast under det nedersta sidoräcket, vilket hindrade bromsen från att fällas upp i maxläget.

Vattenkraften och kvinnornas rörelse ruckade stocken så att den lossnade och åkte ned för backen. Trots att banan var stoppad passerade sedan ytterligare ett par stockar det sista bromsläget och körde över kvinnan i den nedre delen av banan.

Banan hade kontrollerats och testkörts samma dag som olyckan inträffade.

TT/SR Väst