Västra Götalandsregionen

Männen tar makten i Västra Götalandsregionen

Medan moderaterna ställer upp med fyra nya regionråd satsar socialdemokraterna på idel gamla bekanta namn. Och det blir dubbelt så många män som kvinnor i den nya regionstyrelsen.

Socialdemokraterna blir av med två av sina sju platser i regionstyrelsen, lika med regionråd. En av platserna försvinner genom valresultatet, en genom att antalet regionråd bantas från 17 till 15.

Ingela Bergendahl från Göteborg lämnar regionpolitiken och Jan-Åke Simonsson från Öckerö får gå och blir ersättare. Det skall inte ses som en petning eftersom Bohuslän bara får en plats och den är vikt för Karin Engdahl från Uddevalla.

- Ett helt naturligt val eftersom hon var etta på listan i valet, säger Moa-Lisa Fransson i det socialdemokratiska partidistriktet i Bohuslän.

Roland Andersson, Leif Blomqvist, Annelie Stark och Johnny Nilsson fortsätter också. Fem redan insuttna regionråd hos socialdemokraterna alltså.

Miljöpartiets Stefan Kristiansson, centerns Kent Johansson och kristdemokraternas Monica Sehlin får också fortsatt förtroende. KD blir av med regionråd och Anders Fasth får lämna.

I Folkpartiet avgår Lars-Gerhard Westberg frivilligt och ersätts av Lars Nordström. Jonas Andersson fortsätter däremot.

Det sjätte nya regionrådet blir vänsterpartisten Sören Kviberg från Göteborg som ersätter Carina Åström.

Moderaterna ställer upp med en helt ny kvartett som vi berättade igår.

Sex nya och nio gamla regionråd, tio män och fem kvinnor. Så kommer den nya regionstyrelsen att se ut.

Text: Bosse Adriansson 
Epost:
bo.adriansson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista