Kondom skyddar mot mycoplasma genitalium (Arkivbild)

Ny variant av klamydia ökar

En ny form av könssjukdomen klamydia är på frammarch i Västra Götaland. Den heter mycoplasma genitalium och är känd sen tidigare men har de senaste åren ökat enligt könsmottagningarna.

År 2004 upptäcktes sjukdomen bland åtta personer på Uddevallas sjukhus könsmottagning. I år fram till oktober månad har elva personer fått diagnosen mycoplasma genitalium. På könsmottagningen på NÄL visar siffrorna samma uppåtgående trend.

Forskarna uppskattar att 10 000 till 15 000 svenskar lider av sjukdomen, många utan att veta om det. Den är inte lika vanlig som klamydia men betydligt vanligare än gonorré. Kondom är ett säkert sätt att skydda sig mot könssjukdomen.

Idag omfattas inte mycoplasma genitalium av smittskyddslagen men det är bara en tidsfråga innan den gör det menar Johanna Holm, överläkare på könsmottagningen på Uddevalla sjukhus. Då blir det lättare att få en bild av hur många är smittade eftersom man då har anmälningsplikt, kan kontaktspåra och behandlingen med antibiotika blir också kostnadsfri.

Fakta om Mycoplasma genitalium

Mycoplasma genitalium orsakas av en bakterie som ger inflammationer i urinrör eller livmoderhals. Smittar via sexuella kontakter. Går att bota genom antibiotika. De som inte får behandling riskerar äggledarinfektioner och i värsta fall sterilitet, tror forskarna.
Symptom: Män: 75 procent får flytningar eller sveda när de kissar. Kvinnor: De flesta upplever inga symptom. Andra får problem med flytningar, mellanblödningar, ömhet i nedre buken. Ibland sveda när de kissar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista