Falsklarm orsakade stort sjöräddningspådrag

Männen som sökts av sjöräddningen i Norge och Sverige har hittats välbehållna i Lysekil. De hade aldrig åkt ut i sin segelbåt som anhöriga trodde. Fyra fartyg och en helikopter deltog i sökandet utanför den sydnorska kusten.

Det var 05.18 i morse som Sjöräddningscentralen fick in ett larm från en kvinna, som fått ett telefonsamtal från sin make. Maken uppgav att han tillsammans med en bekant befann sig ute till havs i dennes båt.

I det sista samtalet hem, säger mannen att han och kamraten är i stora svårigheter i det hårda vädret och att man håller på att kapsejsa. Därefter bryts samtalet.

Eftersom båten antas ligga i Norge, lämnas ärendet över till den norska sjöräddningscentralen i Stavanger, som drar igång ett stort räddningspådrag med flera helikoptrar, flygplan och fartyg.

Samtidigt begär Sjöräddningscentralen i Göteborg spårning av den mobiltelefon som använts, vilket ger vid handen att den hela tiden befunnit sig i Lysekilstrakten.

Efter ytterligare efterforskningar framkom att den saknade båten befinner sig i hemmahamnen. Mannens kamrat nås kort därefter och är helt ovetande om historien.

Polisen har nu även fått tag i den andre mannen, som också han befinner sig på torra land. 

Sjöräddningen ser allvarligt på det inträffade, och har nu lämnat över ärendet till polisen.