Trollhättesonen Jonas Olsson ny tränare för Blåvitt

Jonas Olsson och Stefan Rehn har gemensamt huvudansvar. Teddy Olausson blir assisterande tränare, meddelade IFK Göteborg vid en presskonferens på tisdagen.

IFK Göteborg har hittills under 2000-talet avverkat fem tränare. Nästa säsong leds laget av en trojka, alla med förflutet i Blåvitt.

-Det gäller bara att vi är prestigelösa, säger Stefan Rehn om det delade ledarskapet.

Sedan tränaren Arne Erlandsen försvann från klubben i september skötte Kjell Pettersson tränarskapet med Stefan Landberg som assisterande. Det blir ingen fortsättning för någon av dem.

På 1990-talet radade Blåvitt upp SM-guld. Därefter har det varit tomt på den fronten. I fjol nådde laget visserligen en andraplats i allsvenskan, men i år slutade man åtta.

Ingen av de tre i tränarstaben tvekade när förfrågan kom.

-För mig är det en oerhörd utmaning. Det är väl ett av de tyngsta uppdragen man kan ha inom Sportsverige, förklarar Stefan Rehn, som i flera år varit individuell tränare och assisterande A-lagstränare i Djurgården.

TT: Hur ska Blåvitt föras upp i topp igen?

-Ett väldigt aggressivt och högt försvarsspel och ett varierat anfallsspel. Vi ska inte leva på motståndarnas misstag utan vara så pass skickliga att vi skapar chanser och gör mål på så sätt.

Ser över truppen

När det gäller eventuella nyförvärv säger Rehn:

-Vi ska gå igenom truppen nu och se exakt vad vi behöver. Det finns många duktiga spelare i Blåvitts trupp redan. Det gäller att vi utvecklar dem. Sedan kanske det behövs ett par nyförvärv, men det får vi ta härnäst.

Stefan Rehns parhäst i ledningen blir Jonas Olsson, före detta mittback i IFK Göteborg och som tränat division 1-laget FC Trollhättan. Tränarjobb i Blåvitt blir ingen nyhet för honom, han har tidigare varit assisterande i klubben.

Men visst blir det en skillnad att återvända från Trollhättan till ett allsvenskt lag, medger han.

-Det känns jättestort att komma tillbaka och få vara med och dela på ansvaret i IFK Göteborg. Men samtidigt har vi tränat på bra i Trollhättan också. Och fotbollsintresset är stort även där.

Jonas Olssons recept för att föra Blåvitt upp till toppen igen?

-Det är hårt arbete som gäller, vi har ett jättejobb framför oss.

Jonas Olsson förklarar att han gillar det raka spelet med snabba passningar och stor rörelse i laget.

Rätt i hjärtat

Assisterande tränaren Teddy Olausson har i år tränat Floda som åkte ur division 2. Även han har ett förflutet i IFK Göteborg.

-Det kändes med hjärtat med en gång att det var rätt, säger han om att tacka ja till förfrågan från Blåvitt.

-Fart och fläkt i anfallsspelet. Inte bara långbollar, utan att man kommer med spelare som löper mycket, säger Teddy Olausson om det spel han vill se.

Ett namn som funnits med i spekulationerna är Stefan Landberg, som assisterat Kjell Pettersson som Blåvittränare. Men det blev ingen fortsättning.

-Jag är naturligtvis besviken att inte få vara kvar. Men det kommer väl nya jobb, säger Landberg.

TT/SR VÄST

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista