Metall själs för miljoner

Bara i Västra Götaland stals metall för mellan 10 och 50 miljoner kronor under årets åtta första månader. Det visar en kartläggning som polisen gjort.

Under perioden anmäldes 800 stölder av metall. Polisen beräknar stöldgodsets sammanlagda vikt mellan 130 och 500 ton. Eftersom värdet och vikten saknas i de flesta anmälningar blir polisens beräkningar mycket ungefärliga.

Först och främst är tjuvarna ute efter koppar, men det förekommer också stölder av mässing, aluminium och rostfritt stål.

Värst drabbade är historiska byggnader som kyrkor och museer, men också infrastruktur och skrotfirmor har råkat illa ut.

-Omfattningen är större än vad man väntat sig och den ökar, säger kommissarie Johan Lundberg på polisen i Västra Götaland till TT.

Efter stölderna säljs metallen till någon skrotfirma, som sedan säljer den vidare till utlandet eller någon svensk industri. Som privatperson kan man i dag få 35 till 45 kronor kilot för koppar.

-Det vi upplever nu är att det här börjar bli ett hot mot infrastrukturen i Sverige. Det börjar bli samhällsfarligt. Man har stulit jordkablar till järnvägens elstolpar, vilket gjort att tågen har stoppat, och man har förberett ett försök att stjäla belysningen under Götaälvbron i Göteborg, säger Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".