Bengtsfors kommun - högst arbetslöshet i länet

Bengtsfors har återigen den högsta arbetslösheten av de 49 kommunerna i länet.

I början av året fanns sex kommuner i Västra Götalands län som hade en total arbetslöshet på 10 procent eller mer. Nu är det två kvar, Åmål och Bengtsfors.

Under några månader hade Åmål den högsta arbetslösheten i länet, men nu har Bengtsfors återtagit den alltför invanda positionen, 11 procent, varav 5,8 procent öppet arbetslösa. Men ändå kan man säga att det långsamt går åt rätt håll för Bengtsfors. Arbetslösheten var högre för ett år sedan och uppe i drygt 13 procent i början av året. Åmål siffra är 11,6 procent men då ligger varslet på SEM och tickar.

Trollhättan och Dals Ed har hamnat under 10-procentstrecket. Lägst arbetslöshet i det här området har Sotenäs, 4,3 procent.

Om man ser till hela länet finns det ljustecken. Antalet varsel om uppsägning har minskat med 31 procent på ett år och antalet nya lediga jobb fortsätter att öka.

Långtidsarbetslösheten är också på väg ner. Men fortfarande är drygt 54 000 länsinvånare öppet arbetslösa eller sysselsatta i olika arbetsmarknadsprogram. Det motsvarar en sammanlagd arbetslöshet på 6,8 procent, något lägre än riksgenomsnittet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".