Grundstötta båten fortsatte sin resa

Tankfartyget ”Stoc Petrea” som gick på grund i Göta älv i Trollhättan igår, är efter incidenten nu uppe i Vänern för att lossa sin last i Karlstad.

”Stoc Petrea” kunde alltså dras loss från grundet igår eftermiddag och flyttades från älvfåran till kaj i Trollhättan.

Där kunde dykare konstatera att det inte fanns några hål eller andra allvarligare skador i botten på båten. Bara obetydliga skrapmärken

Svenskflaggade ”Stoc Petrea, som har svenskt befäl och svensk besättning är lastad med 2 800 ton dieselolja, vilket motsvarar ungefär tre miljoner liter. Båten, som är 88 meter lång och byggd så sent som 2004, har dubbla skrov och ska klara en grundstötning, vilket den alltså gjorde igår.

Det som hände var att fartygets maskineri stannade när det hade passerat järnvägsbron i Trollhättan igår morse. Båten var på väg norrut, mot Karlstad, men gick inte att manövrera utan drev med fören mot land.

”Stoc Petrea” gick med styrbordssidan in i den östra kanalkanten och vred sig samtidigt så att hon blev liggande tvärs över älven, och blockerade farleden.

Men under natten har alltså båten lämnat kaj och fortsatt sin resa mot Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".