Fiskeriverket tar över kontroll av yrkesfisket

Från och med årsskiftet tar Fiskeriverket över kontrollen på land av yrkesfiskarnas fångster från Kustbevakningen. Samtidigt kommer hela kontrollsystemet att ändras så att de yrkesfiskare som sköter sig ska kontrolleras mer sällan.

Fiskeriverket ska istället ägna sig åt till exempel underrättelsearbete för att hitta yrkesfiskare och fiskuppköpare som struntar i reglerna.

– De fiskare som sköter sig ska helt enkelt inte drabbas av så mycket kontroller som de kanske gör idag. Målsättningen är att hitta fel och brister ute i verksamheten och försöka rätta till dem. Då måste vi ha en kontroll som baseras på risk och kända brister, säger Johan Löwenadler Davidsson, chef för Fiskeriverkets kontrollavdelning.

Vad handlar underrättelsearbetet om?
– Det handlar om att samla olika typer av information, bland annat hur fiskarna rör sig och förflyttningar som finns och hur det stämmer överens med olika typer av landningar och det fiske som bedrivs. Det kan finnas många olika parametrar och vi ska titta på hur andra länder gör för att se vilka parametrar man ska använda, säger han.

Exakt hur stort svartfisket är vet ingen men uppskattningar och bedömningar som görs för torsken i Östersjön talar om att ungefär 40 procent mer fisk fiskas utöver de kvoter som förhandlats fram inom EU.

Så för att försöka komma till rätta med det olagliga fisket har varje EU-land med en fiskeflotta skyldighet att göra fiskekontroller.

Hittills har Kustbevakningen skött all kontrollverksamhet i Sverige men från och med årsskiftet är det bara kontrollerna till sjöss, ombord på fiskebåtarna, som Kustbevakningens personal ska göra. Resten ska utföras av 20 personer från Fiskeriverkets kontrollavdelning.

Förutom landningskontroller ska också Fiskeriverket satsa på att granska vad som händer när fisken väl kommit iland och också kontrollera uppköparna och även de lastbilar som fraktar den fångade fisken.

Henrik Svenberg, ordförande för Sveriges Fiskares Riksförbund tycker att det är bra att Fiskeriverket tar över kontrollen. 
 – På vissa platser har vi haft ganska flagranta exempel på att Kustbevakningen har ägnat stora ansträngningar åt vissa fiskare i sina kontroller. Det har upplevts som kränkande, helt enkelt. Vi hoppas att det här ska ske med en ömsesidig respekt, både från fiskarnas och från myndigheternas sida, säger Henrik Svenberg.

Kontrollchefen Johan Löwenadler Davidsson vill egentligen inte betygssätta dagens kontrollsystem, samtidigt som han säger att det ska bli förändringar.
– Förhoppningsvis ska vi försöka uppnå en likadan hantering över hela landet. Vi ska bemöta fisket på ett bra sätt och det vet jag sker idag på många ställen. Sedan finns det vissa delar av landet där man uttrycker kritik och det ska vi försöka ändra på, säger han.

Både Fiskeriverket och Yrkesfiskarnas Henrik Svenberg är dock ense om att fiskekontrollen är viktig, inte minst eftersom kontrollen på sikt kan öka försäljningen av till exempel torsk här i Sverige.
– Vi har ett stort behov av att visa att fiskerikontrollen är tillfredsställande. Vi vill kunna visa konsumenterna att fisken som fiskas, och då speciellt torsken i Östersjön som i stort sett exporteras och inte säljs i Sverige därför att folk i allmänhet tror att det är svartfångad torsk, inte är svartfiskad, säger han.

– Med Fiskeriverkets hjälp kan vi visa att hela kedjan är kontrollerad och då blir det en produkt som vi förhoppningsvis kan avsätta på den svenska marknaden. Det finns ingen anledning till att vi inte skulle göra det, säger Henrik Svenberg, ordförande i Sveriges Fiskares Riksförbund.

Jan Andersson Ekot i Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".