Kräver skadestånd till föräldrar vars barn tagit sina liv

Flera barn som omhändertagits enligt lagen om vård av unga har tagit sina liv, enligt föreningen Stulen barndom. Nu ska de driva föräldrarnas skadeståndskrav mot kommunerna som ansvarat för barnen.

Sedan tidigare driver Stulen barndom krav på ersättning till nu vuxna personer som behandlats illa som foster-, barnhems- och adoptivbarn.

Från och med nästa vecka tar man formellt på sig ytterligare en uppgift: Att driva skadeståndskrav åt föräldrar vars barn tagit livet av sig sedan de omhändertagits enligt lagen om vård av unga (LVU) eller socialtjänstlagen (SOL). 

Hur många föräldrar det kan röra sig om har föreningen inget svar på. Men Stulen barndoms projektledare, Peter Lindberg, säger att man redan tagit på sig fallet med en 14-årig flicka. Flickan ska enligt Lindberg ha tagit sitt liv på ett behandlingshem förra året på grund av brister i vården.
-Det här måste få ett slut nu. Ingenting har förändrats på 60 år. Vi inom Stulen barndom accepterar inte detta längre och kräver att en statlig myndighet ges det yttersta ansvaret för alla placeringar, säger Lindberg till TT.

Stulen barndoms tidigare skadeståndskrav har riktats mot olika kommuner. Göteborgs stad gav i början av november avslag på föreningens krav med motiveringen att fallen är preskriberade.

Grupptalan mot flera kommuner i Stockholms län lades ner av Stockholms tingsrätt med motiveringen att de enskilda fallen måste behandlas var och ett för sig. Ändå driver föreningen sina skadeståndskrav vidare.

Under onsdagen ska man dessutom lägga fram skadeståndskrav till Malmö stad.

Ola Panzar Karlsson, informationschef på Statens institutionsstyrelse (SiS), är skeptisk till att det kommer att gå bättre att driva skadeståndskrav åt föräldrar vars barn tagit sina liv sedan de omhändertagits.

-Barnen omhändertas ju för att de har ett väldigt omfattande behov av stöd. Det är svårt att se att någon skulle ta livet av sig just för att de omhändertagits, säger han.

Varje år tas omkring 5 000 beslut om tvångsvård av barn och ungdomar. Omkring 1 000 av dem hamnar på SiS egna institutioner.

-Bland dem på SiS institutioner har vi något enstaka självmord varje år. Hur hög siffran är hos alla dem som omhändertas enligt LVU har jag inga uppgifter om, säger Panzar Karlsson.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".