Två män från Uddevalla och Strömstad saknade efter lavin i Nepal

Två svenska klättrare misstänks ha dragits med i en lavin i Himalaya. Helikopterpiloter som flugit över området har inte sett några spår av klättrarna. Enligt uppgifter från nepalesiska myndigheter är de saknade en 41-åring från Strömstad och en 27-åring från Uddevalla.

Det var när de låg och sov tillsammans med ytterligare en utländsk klättrare och tre sherpas i ett läger på det över 6 000 meter höga berget Ama Dablam i Nepal som lavinen gick.

-Lavinen träffade lägret vid midnatt, säger Lok Bahadur Khatri, talesman för turistmyndigheten till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Khatri har en helikopter flugit över området.

-Piloterna säger att de bara kunde se skor och kläder från luften men det fanns inga spår efter klättrarna, säger han.

På väg mot toppen

Svenska utrikesdepartementet (UD) har bekräftat att två svenskar från Västsverige saknas men vill inte ge mer detaljerade uppgifter om de två.

Stämmer de nepalesiska myndigheternas information är den saknade 41-åringen ledare för en svensk expedition som funnits på plats i området sedan den 25 oktober. Gruppens första mål var Island Peak. Kraftig decimerad fortsatte gruppen sedan upp mot det 6 812 meter höga berget Ama Dablam.

För tre dagar sedan valde en manlig deltagare från Göteborg att avbryta sin klättring. Han mådde dåligt och stannade i baslägret. Dagen efter vände även en erfaren guide tillbaka. Bland svenskarna fanns då bara 41-åringen och 27-åringen kvar.

41-åringen skrev på sin hemsida den 13 november att de efter fem timmars klättring mellan läger två och läger tre, på 6 400 meters höjd, kände sig starka och hade en fantastisk utsikt. Dagen efter skulle de vid klockan fyra på morgonen, nepalesisk tid, påbörja toppbestigningen.

Höjdsjuk slog larm

På onsdagen kom larmet som kan tyda på att de två svenskarna dragits med i en lavin.

-Det är en tredje svensk som anmält dem saknade. Han drabbades av höjdsjuka och tvingades avbryta klättringen. Senare fick han kännedom om en lavin och kontaktade konsulatet i Katmandu, säger John Hillstierna på UD:s presstjänst.

Den svenska expeditionen ska, enligt uppgifter på 41-åringens hemsida, ha valt att bestiga bergets sydvästra sida som anses vara säkrast när det gäller laviner och stenras.

TT/SR VÄST

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".