Inga spår efter saknade klättrare

Två västsvenska klättrare misstänks ha omkommit i en lavin i Himalaya. De saknade är 41 årige Mikael Forsberg från Strömstad och 27 årige Daniel Carlsson från Uddevalla.

De båda ingick i en grupp som var på väg upp till toppen Ama Dablam i Nepal, ett 6 000 meter högt berg i Himalaya. Planen var att de i tisdags skulle nå toppen.
Det var när de låg och sov som ett isras inträffade vid midnatt natten mot tisdagen.

En tredje svensk som ingick i expeditionen hade drabbats av höjdsjuka och tvingats avbryta sin klättring i söndags. Han fanns i ett basläger längre ner när han fick besked om lavinen och slog larm till UD.

En talesman för turistmyndigheten i området säger till nyhetsbyrån Reuters att en helikopter flugit över området. Piloten kunde se kläder och skor från luften men det fanns inga spår efter klättrarna.

Mikael Forsberg från Strömstad är grundare av ett företag som arrangerar klättringsresor till Himalaya och var ledare för expeditionen. Han är en erfaren klättrare.

Daniel Carlsson från Uddevalla driver en äventyrsbutik där.
Det är ännu okänt vad som hänt de båda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".