Slut med stök i Fuxernaskolan

Med arbetet i den invandrartäta Stockholmsförorten Rinkeby som en förebild är Fuxernaskolans anseende i Lilla Edet på väg att förbättras. Efter flera år av skadegörelse, bråk och ständiga sabotage har en ny ledningsgrupp tagit över och på bara ett par månader har klottret och stöket minskat.

Ellen Nilsson i åttonde klass säger till Sveriges Radio Väst att det blivit mycket bättre under den nya terminen. Och flera andra elever vittnar om samma sak. 

Magnus Olsson heter den nya områdeschefen och det är han som ligger bakom arbetet. På hans initiativ är skolan nu involverad i flera internationella projekt, finansierade av SIDA och EU, och med tydliga visioner hoppas han att skolan ska gå mot en ljusare framtid efter flera år av negativ publicitet. 

- Det som barn i studiemotiverade hem får gratis måste vi ge till barn som har outbildade föräldrar, säger  Magnus Olsson och pekar på den låga utbildningsnivån bland föräldrarna i Lilla Edets kommun. I kommunen finns också stora problem med arbetslöshet och missbruk. 

- Vissa barn växer upp i hem där det inte finns några böcker och då räcker det inte för oss att bara ställa fram litteratur i skolan. Vi måste hjälpa barnen att hitta den, säger Magnus Olsson.
stefan.elofsson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".