Sulfatfabriker farliga för män

Män som arbetar i sulfatfabriker löper 22 procents större risk än befolkningen i övrigt att dö i hjärtinfarkt. Det visar en studie av över 20 000 massa- och pappersarbetare som gjorts på arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska i Göteborg.

Enligt överläkaren Eva Andersson är det flera faktorer på pappersbruken som kan bidra till att just pappersarbetarnas hälsa äventyras mer än andras.

Hon hänvisar exempelvis till andra studier som kommit fram till att skiftarbetare oftare får hjärt och kärlsjukdomar. Det finns också misstankar om att buller i sig kan ge ökad sjuklighet i hjärtinfarkt.

Även den stressiga arbetsmiljön i processindustrin kan vara en bidragande faktor.

Resultatet av undersökningen gäller även kvinnor men eftersom det är mest män som jobbar på pappersbruken blir mönstret för männen mer slående. I núndersökningen ingår 18 163 män och 2 291 kvinnor.

Siffrorna kommer att redovisas för branschen på tisdag och studien presenteras också på läkarstämman i Göteborg i början av december.

SR VÄST/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".