Elpriserna fortsätter att falla

Den värsta oron för extremt höga elpriser i vinter förefaller ha blåst över. Regn och snö och lägre priser på utsläppsrätter har fått elpriset att fortsätta falla.

Dagspriset (spotpriset) på el har den senaste tiden hållit sig under 50 öre per kilowattimme (kWh) och priset för el under januari och februari hamnade i fredagens handel på elbörsen Nord Pool på 47 öre per kWh. I början på förra månaden var motsvarande pris 65 öre per kWh.

Vattenmagasin

Som vanligt är det regnet, temperaturen och priset på utsläppsrätter som styr elpriserna konstaterar Mats Persson, chef för portföljförvaltningen inom Fortum Markets:

-Det varma vädret har i första hand påverkat spotpriset och priset under de närmaste veckorna. Nederbörden tillsammans med lägre priser på utsläppsrätter har främst påverkat priserna under det närmaste halvåret, säger Mats Persson.

Priset på utsläppsrätter är nu nere på 8-9 euro efter att ha tidigare ha förefallit stabiliserats på omkring det dubbla.

Ett viktigt begrepp när man ska förklara utvecklingen för elpriserna är den så kallade hydrologiska balansen. Med det menas summan av vattnet i magasinen i det nordiska kraftsystemet och vattnet i form av den snö som ska smälta i vår och rinna ner i magasinen.

Kan rasa iväg

Som värst har underskottet legat på 30 terawattimmar (TWh) jämfört med ett normalår.

-Nu visar den hydrologiska balansen ett underskott på tio TWh och den kommer att förstärkas de närmaste veckorna. Med de prognoser som ligger nu kan underskottet hamna på fem till tio TWh, säger Persson.

Även om risken för höga elpriser generellt sett minskar så kan man inte utesluta att elpriset skjuter i höjden åtminstone tillfälligt under vintern.

-Kommer det en riktig köldknäpp så rasar det iväg, säger Mats Persson.

SR VÄST/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".