Sökningarna avbryts helt efter Västsvenskarna i Nepal

Allt hopp om att finna de försvunna svenska klättrarna, Mikael Forsberg från Strömstad och Daniel Carlsson från Uddevalla i Himalaya levande bedöms vara ute. Räddningsaktionen med helikopter har nu avbrutits.

- Beslutet togs i samråd mellan anhöriga, försäkringsbolag, sponsorer och den nepalesiska räddningsledningen, säger Petra Hansson vid utrikesdepartementets presstjänst till SR Radio Väst.

Det var natten till i onsdags som 41-årige Mikael Forsberg  och 27-årige Daniel Carlsson tros ha överraskats i sömnen av en lavin på berget Ama Dablam, som är nära 7 000 meter högt. De var där tillsammans med en brittisk klättrare och tre lokala guider.

Under veckan har vädret varit extremt dåligt med kraftig blåst och stor lavinfara.

-Det är förenat med livsfara att vistas i området där de försvann. Det går laviner hela tiden, säger Petra Hansson.

Den nepalesiska räddningstjänsten har använt en specialhelikopter som klarar att flyga på höga höjder. I onsdags flög helikoptern över lavinområdet och då syntes skor och kläder, men flygningarna har tvingats ställa in alla dagar utom i fredags på grund av det hårda vädret.

Sökandet efter kropparna kommer att fortsätta, enligt Petra Hansson. Men vintern närmar sig och det är svårt att säga när det är möjligt att till fots ta sig upp på berget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".