Tankbilschaufför åtalad för miljöbrott

Hade tankbilschauffören någon som helst koll på vad som hände, när han skulle fylla på eldningsolja till ett hus på Smögen?

Det är frågan som Uddevalla tingsrätt ska ägna sex dagars rättegång åt. Den började idag.

Det är snart fyra år sedan det hände. Den 44-årige tankbilschauffören i Sotenäs skulle den 9 januari 2003 fylla på eldningsolja hos hotell Smögens havsbad med sin tankbil. Enligt mätaren tömdes tankbilen på drygt tre kubikmeter olja - 3 323 liter. Men mellan 900 och 1 800 liter hamnade inte i hotellets oljetankar - det rann ut på marken där Smögens havsbad ligger några tiotal meter ovanför Strömsundsviken.

Området förorenades och oljeutsläppet ledde till hälsorisker för människor och risker för skador på djur och växter. Därför åtalades chauffören för vållande till miljöstörning. Ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Enligt åklagaren har chauffören haft noll koll på vad han gjorde vid oljeleveransen. Trots att det var svårt att pumpa över olja från tankbilen till hotellets cisterner - det var något som tog emot, något var fel och det hördes inte som normalt, har chauffören berättat efteråt - så fortsatta han glatt pumpningen och kallade inte heller på hjälp för att kontrollera påfyllningen.

Åklagaren menar att chauffören borde ha upptäckt att det gick galet. I stället nämnde han i förbifarten till en hotellanställd att ”jag spillde lite” och struntade sedan i att anmäla skadorna. De ledde till att en snabb sanering omöjligjordes

Chauffören själv nekar till brott. Tio vittnen ska höras under de sex rättegångsdagarna och i eftermiddag gör tingsrätten syn på platsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".