Lars Ohly, v.

Ohly kritiserar Uddevalla kommun

Idag var Lars Ohly i Uddevalla för att samla protester mot den försämrade A-kassan, men han passade också på att kritisera de politiker som vill göra Uddevalla kommun till ett försökområde för flexiblare arbetsrätt för småföretagare.

- Fackliga rättigheter, kollektivavtal och arbetsrätt måste respekteras, säger Lars Ohly till Sveriges Radio Väst.

Arbetsrätten är inte en kommunal fråga, men det finns ett medborgarförslag i Uddevalla om att göra kommunen till ett försöksområde för småföretag med möjlighet att pröva ett så kallat otraditionellt arbetssätt inom bland annat kapitalförsörjning och arbetsrätt.

- Vi är för att göra kommunen mera företagarvänlig, men då måste fackliga rättigheter, kollektivavtal och arbetsrätt respekteras, säger Lars Ohly.

Förslaget fick i kommunstyrelsen stöd av både de borgerliga partierna och socialdemokraterna men när frågan nådde kommunfulllmäktige fick s kalla fötter och drev igenom en återremiss.

- De vill utnyttja den situation som finns med många arbetslösa, inte minst unga, och tvinga dem att ta jobb till avtal som de annars inte skulle ha gjort. Det är ohederligt, säger Lars Ohly.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".