Idéer finns om rötgasanläggning i Uddevalla

Mer biogas behövs. Inte minst om det ska gå att miljöanpassa Uddevallas stadstrafik med ungefär tio biogasdrivna bussar. Det har vi hört i SR Radio Väst tidigare idag. Och nu spirar idéerna om en stor rötanläggning för biogasframställning på Fröland utanför Uddevalla.

Det handlar om ett eventuellt framtida samarbete mellan kommunen och ett företag som startat en RME-fabrik. RME är en slags miljövänlig diesel med rapsolja. Fabriken har startats av Ulf Möller och Ingvar Bartholdsson tillsammans med VärmLant och Svenska Foder.

Det var när de ville bli av med rapsresterna som de tog kontakt med Reningsverket i Uddevalla:

- För vår del kom det en förfrågan om vi kunde ta hand om restprodukten Glycerol i våra befintliga rötkammare. Där kom sedan idén att slamhanteringen skulle kunna flyttas till Fröland och då producera mer gas, säger Josefin Trägårdh, processutvecklare på VA-avdelningen i Uddevalla kommun.

För Uddevalla kommun skulle en flytt av rötningsprocessen skulle bland annat innebära att man slipper ha slamhanteringen inne i centrum där reningsverket ligger idag. Det skulle också leda till en mer omfattande biogasproduktion:

- Om det här skulle bli verklighet innebär det att vi skulle kunna ta in mer restprodukter för att i slutändan producera mer gas, avslutar Josefin Trägårdh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".