Varm höst sparar pengar åt villaägare

Den rekordvarma hösten innebär goda nyheter för villaägarna. De sparar tusenlappar på lägre förbrukning av el, eldningsolja och fjärrvärme.

Enligt väderinstitutet SMHI ser hösten ut att bli rekordvarm i södra och mellersta Sverige. För villaägarna innebär det lägre energinota, oavsett om man värmer med el, värmepump, olja, pellets eller fjärrvärme.

Många bostäder värms fortfarande upp av olja, även om användningen av eldningsolja generellt minskar till förmån för andra alternativ. Normalt ökar efterfrågan på eldningsolja från oktober, men i år är inte bilden densamma.

Oljeras

Enligt OK-Q8 föll bolagets försäljning av eldningsolja med 37 procent i september och 24 procent i oktober jämfört med förra året.

-Den största anledningen är att det är en varm höst, säger Mikael Björner, pressansvarig på OK-Q8.

Men allt fler villaägare skaffar fjärrvärme. Och har man valt att ha en stor rörlig del, det vill säga betalar för varje kilowattimme, har den varma hösten inneburit sparade pengar.

Olika modeller

Förbrukningen av fjärrvärme var 10-20 procent lägre i oktober och november jämfört med ett normalår, säger Ann-Sofie Mårtensson, informationschef på branschorganisationen Svensk Fjärrvärme.

Enbart i oktober var värmebehovet 30 procent lägre jämfört med ett normalår.

-Det innebär att det blir en ganska stor besparing på det totala behovet av fjärrvärme för en fastighetsägare. Är man villaägare och har fjärrvärme så får man ju det här direkt på sin faktura, säger Johan Tjernström, produktchef på Fortum Värme.

Det finns olika prismodeller för fjärrvärme. I normalpriset för en bostadsrättsförening är två tredjedelar av priset direkt rörligt. För villaägare finns det prismodeller där allt är rörligt, säger Johan Tjernström.

-Som det har sett ut nu i höst har det varit stora vinster för värmekonsumenterna. Vi som levererar är inte riktigt lika glada, säger han.

Elpriset ner

Milt väder innebär också ett lägre elpris. Efter uppgången under våren och sommaren har elpriserna fallit svagt under september, oktober och november.

Enligt Vattenfall beror nedgången främst på dämpad efterfrågan på grund av ovanligt milt väder under hösten.

Vattenfall varnar dock för mycket höga elpriser under vintermånaderna om det inte under de närmaste månaderna snöar och regnar mer än normalt.

Så vi får väl, för elräkningens skull, hoppas på en nederbördsrik, mild vinter.

SR VÄST/TT