Elhybridbilar snart verklighet hos biltillverkarna

Om du går i tankar på att hjälpa till att minska koldioxidutsläppen och skaffa en elhybridbil som kommer snart dom flesta större biltillverkarna snart att ha sådana modeller på marknaden. Det tror Mats Alaküla, professor vid Lunds Tekniska Högskola som hjälpt Saab Automobil med hybridtekniken.

Ja biltillverkarna har börjat förstå att kunderna blir allt mer miljömedvetna och att allt fler frågar efter bränslesnåla bilar. Elhybridfordon med en förbänningsmotor och en elmotor ligger då nära till hands. Det finns ju redan tre bilmärken med elhybridbilar på marknaden men dom har ännu ett för högt pris för vanliga konsumeneter tror Mats Alaküla.

Det är när tillräckligt många bilar tillverkas som kostnaderna för dessa speciell motorer, batterier och växellåder som behövs, kan bli så låga att en hybridbil bara kostar 10-20 000 mer än en vanlig bil.

Tekniken är annars i stort sett färdigutvecklad. Det som finns kvar är att få fram billigare material och ännu bättre batterier som skulle inne bära längre körsträcka på el och möjlighet att ladda bilen från vägguttaget hemma i garaget.

När dessutom bränslet till motorn är ett biobränsle går det att få bort en stor del av bilparkens utsläpp av växthusgasen koldioxid.

Dessa bilar är alltså på gång och både Volvo och Saab har kanske snart egna bilar på marknaden:
- Ja, så är det men jag vågar än så länge inte vara så tydlig angående det här, säger Mats Alaküla till SR Radio Väst.

Text: Jörgen Winkler 
Epost:
jorgen.winkler@sr.se
Telefon: 0522-67 00 51