Lärare hotar bojkotta nationella prov

Att införa kunskapsprov i tredje klass istället för femte, som skolminister Jan Björklund (fp) vill, tror inte lärarna på Dalabergsskolan i Uddevalla kommer att fungera i praktiken. Nu hotar lärarna med civil olydnad om den nya skolpolitiken blir verklighet.

Proven skall omfatta läsning skrivning och matematik och dessutom vill Björklund ha mätbara kunskapsmål för tredjeklassarna. På sikt vill regeringen också ta bort det förbud som finns idag mot att ge betyg på lågstadiet.

- Jag tror inte att Björklund kommer att få igenom förslaget. Om han får det så kommer vi från lärarkåren tillämpa civil olydnad i form av att ge alla elever treor eller femmor. Det har hänt förr. Skolministern börjar i fel ända. Istället behövs mer resurser och stöd på lågstadiet i form av nya lärare, säger Anna Järup, lågstadielärare på Dalabergsskolan i Uddevalla.

- Idag finns det ett bra system i skolan mellan elever, föräldrar och oss lärare. För om inte jag vet vad varje barn kan så är jag fel person för det här jobbet, menar  Anna Järup

Linda Johansson är förälder till barn på Herrestadsskolan i Uddevalla:

- Jag tycker inte heller att en 9-åring skall behöva göra sådana här kunskapstest i tredje klass. De är för små helt enkelt. Vi föräldrar får så bra information ändå från lärarna vad barnen kan. Om de inte klarar testet så är risken stor att barnet får en smäll när det gäller självförtroendet, det kan vara svårt att jobba upp det, säger mamman Linda Johansson.