Västra Götaland dåliga på att ta hand om kvinnor utsatta för våld

Västra Götalandsregionen är ett av de landsting där vården dåligt klarar av att ta hand om våldsutsatta kvinnor. Det visar en rapport från RiksKvinnoCentrum som presenteras idag.

Och det är stora skillnader mellan olika landsting vilket omhändertagande en kvinna får när hon blivit våldtagen eller misshandlad
Ett fåtal landsting uppfyller kriterierna för en bra vård, visar kartläggningen som gjorts på 19 av Sveriges 21 landsting.

Rikskvinnocentrum har låtit landstingen svara på en enkät där man sammanlagt har mätt tio olika aktiviter som rör vården av misshandlade kvinnor. Man har bland annat tittat på om landstingen har någon policy kring arbetet med våldsutsatta kvinnor och och om landstingen har något vårdprogram för kvinnor som utsatts för sexuellt våld eller misshandel.

Västragötalandsregionen har uppfyllet tre av de tio aktiviteterna och är enligt rapporten bland de sämre länen i Sverige. Bland annat har Västragötalandsregionen uppgett att de samarbetar med andra myndigheter och organisationer, men saknar policy och vårdprogram kring arbetet med våldsutsatta kvinnor. Det finns inte heller någon speciell enhet som jobbar med våldsutsatta kvinnor.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är våldet mot kvinnor en av de främsta orsakerna till kvinnors ohälsa i världen

Reporter Sylvia Dahlén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".